Naslovnica Zanimljivosti Nije svaka nosiljka sigurna za vašu bebu

Nije svaka nosiljka sigurna za vašu bebu

987
0
PODIJELI

Sa sve većim tržištem nosiljki kod nas uočeno je i više djece koja su rado nošena.

I to je pohvalno, no također se još uvijek prečesto mogu vidjeti bebe nošene na pogrešan način, u nosiljkama koje nisu dobre za njih.

Prije nego kupite i udomite nosiljku koju vam netko daruje, provjerite zadovoljava li sljedeće kriterije:

– ispravna je (nema potrganu ili slabu kopču, šavovi spajanja su čvrsti i sl.)

– ima oznaku da je prošla sigurnosna testiranja i ne sadrži škodljive kemikalije

– u njoj bebu možete namjestiti tako da joj “noge ne vise”, nego su noge i kukovi u M položaju, tzv. položaj žabice, noge su raširene i podignute, koljena po mogućnosti iznad kukova,

– nosiljka je dovoljno mekana da se bebina leđa mogu lagano svinuti u prirodan C položaj, ali nosiljka čvrsto priljubljuje bebu uz vas prsima i trbuščićem,

– bebina je glava blizu vašoj (na “udaljenosti poljupca”) i nije sagnuta na bebina prsa tako da beba može neometano disati,

– pogled na bebu je neometan, sama nosiljka ne smije prekrivati bebinu glavu i beba ne smije biti prenisko u nosiljci,

– nosiljka je udobna za vas, na ramenima je dovoljno široka, lijepo raspoređuje težinu po vašim leđima u kukovima.

Za ovo će možda trebati malo dulje da isprobate i naučite je dobro postaviti.

Posebno upozoravamo da se beba nosi okrenuta svojim prsima prema vama (svejedno je li na vašim prsima, boku ili leđima).

Samo rijetke nosiljke na tržištu imaju specijalne dodatke za nošenje beba okrenutih leđima prema vama, tako da zadrži prirodan C položaj leđa i prirodan M položaj nogu i kukova. Čak i u njima ne preporučuje se da beba dugo vremena provede okrenuta od vas ili da tako spava.

Jedan od najboljih načina da saznate sve o pravilnom nošenju je da se konzultirate s certificiranom savjetnicom za nošenje, učlanite se u Facebook grupe kojima je tema nošenje djece, a vode ih savjetnice za nošenje, zamolite već iskusne mame koje su sve to dobro proučila i na vlastitom iskustvu isprobale da vas upoznaju s vrstama nosiljki i njihovom korištenju.

Pri izboru vrste nosiljki važno je imati u vidu složenost postavljanja djeteta u nju, djetetovu dob i težinu, podneblje u kojem živite, trenutno godišnje doba i sl…

Sve je veći izbor predivno dizajniranih nosiljki svih vrsta, u njima možete neometano dojiti (uz malo prakse dok svladate postavljanje djeteta), lako umiriti i uspavati bebu. Možete šetati neometano, obaviti neke poslove dok je beba u njoj, a očevi sve više uviđaju radost i prednosti nošenja djeteta.

Takođe se trebate pripremiti na to da neće svaka beba iz prve htjeti biti bez negodovanja u nosiljci te da će i njoj možda trebati neko vrijeme da se privikne, baš kao i vi.

Često je razlog i vaše neiskustvo u stavljanju bebe, npr. u maramu, pa beba ne osjeća sigurnost.

Poželjno je vježbati prvo s malo težom lutkom i proučiti tutorijale na internetu u kojima se podrobno opisuje pravilno umetanje djeteta.

 

Izvor: minigreeny.com

Foto: roda.hr, Instagram (ergobaby)

PODIJELI
Prethodni članakSeks tokom trudnoće
Naredni članakUčimo držati kašiku