Naslovnica Sex i ljubav Nošenje čarapa u krevetu poboljšava seksualni život, zdravlje i san

Nošenje čarapa u krevetu poboljšava seksualni život, zdravlje i san

1065
0
PODIJELI

Nošenje čarapa u krevetu može pomoći u poboljšanju vašeg zdravlja, ali i seksualnog života, tvrdi se u studijama.

Istraživanje koje je proveo Univerzitet Groningen utvrdilo je kako nošenje čarapa u krevetu poboljšava seksualni život parova. U studiji je učestvovalo 13 parova, a oni koji su nosili čarape tokom seksa imali su više orgazama. U rezultatima se navodi kako 50 posto žena koje nisu nosile čarape je doživjelo orgazam, dok ih je 80 posto među onima koje su nosile čarape doživjelo orgazam. Vjeruje se da žene negativno reaguju na hladna stopala svog partnera, a nošenjem čarapa ova prepreka za uživanje je otklonjena.

Studija koja je urađena na Institutu za neurologiju Holandije 2007. godine, tvrdi se kako ljudi koji spavaju u čarapu brže utonu u san. Teorija je da topla stopala uzrokuju smanjenje temperature tijela tako što širi krvne žile u tijelu, proces koji se zove vazodilatacija. Ovaj proces stvara temperaturu koja naš organizam potiče na spavanje.

Nošenje čarapa također reducira efekte menopauze, a posebno pomaže s toplotnim valunzima jer reguliše temperaturu tijela noću.

Istraživanje je pokazalo i da nošenje čarapa u krevetu smanjuje simptome Raynaudov bolesti. Riječ je o poremećaju cirkulacije u kojem se arterije i kapilari stegnu kao odgovor na stres ili hladnoću. Noge i ruke otupe te postanu skroz bijele ili plave. Ove osobe moraju održavati ekstremitete toplim, a nošenje čarapa u krevetu je jedan od načina.

Ljekari poručuju da ne spavate u uskim čarapama jer bi vam to moglo zaustaviti cirkulaciju i izazvati dodatne probleme.