Naslovnica Sex i ljubav Novo istraživanje otkrilo zašto mladi danas kasno sklapaju brak ili ga nikako...

Novo istraživanje otkrilo zašto mladi danas kasno sklapaju brak ili ga nikako ne žele

341
0
PODIJELI
Oni koji se ipak odluče na to, ne žele ništa tradicionalno, sve više odbacuju običaje iz vremena svojih roditelja.Istraživački centar Pew otkriva kako 25 posto mladih tvrdi da nikad neće stupiti u brak, a nekoliko je razloga za to. Prvi i glavni razlog su finansije. Danas sve manje roditelja ima mogućnost finansirati vjenčanje djece, ali u boljoj poziciji nisu ni oni. Zbog malih primanja ne mogu sebi priuštiti velika slavlja. Ljudi također ne žele ulaziti u dugove i kredite koje sa sobom nosi zajednički stan ili kuća.

Kako kažu, učili su na greškama roditelja, pa je još jedan od razloga odbijanja braka upravo razvod. Gledali su kako se roditelji svađaju i koliko je stresno prolaziti kroz period raspada braka, pa strahuju da bi se i njima moglo desiti isto, pogotovo danas kada je broj propalih brakova velik.

U cijeloj priči veliku ulogu igra i sebičnost. Mladi žele prvo shvatiti ko su, kakve želje u životu imaju, a smatraju kako je to nemoguće u dvadesetima. Samim time pomiče se dobna granica u kojoj se stupa u brak. Smatraju da brak nije nešto što se mora učiniti da bi formula idealnog života bila ispunjena.