Naslovnica Zdravlje Nutricionisti otkrili koju hranu trebate konzumirati ukoliko se pretjerano znojite

Nutricionisti otkrili koju hranu trebate konzumirati ukoliko se pretjerano znojite

768
0
PODIJELI

Tokom toplotnih valova gotovo da nema osobe koja se ne počne pretjerano znojiti. Nutricionista Rick Hay otkrio je način kako da rashladite svoje tijelo namirnicama i tekućinom.

Hay savjetuje da unosite vitamin B jer on smanjuje stres koji dovodi do pojačanog znojenja, a da smanjite unos alkohola i kofeina. Također, jedite laganu hranu, vodenasto voće poput grožđa i lubenice, za koju je potrebno manje napora da se provari.

“B vitamin regulira hormone i drži nivo stresa pod kontrolom. Često kada se znojimo budemo nervozni zbog znoja i ‘fleka’ koje stvara na odjeći. Tada se još više povisi temperatura u našem tijelu i postajemo anksiozni i stresniji. Sve to vodi do pojačanog znojenja”, kazao ja Hay.

B vitamin tu igra ključnu ulogu jer povezuje endokrini i nervni sistem koji imaju važnu ulogu u reakciji na stres. Kada smo pod stresom tada taj hormon radi pojačano. Nekoliko studija pokazalo je da vitamini B6, B9 i B12 pomažu u regulisanju nivoa stresa.

Magnezij je također “borac” protiv pojačanog znojenja jer ako nemamo dovoljno magnezija i kalcija onda se nervi gube kontrolu nad otvaranjem i zatvaranjem pora kroz koje izlazi znoj. Magnezij pomaže da se organizam navikne na životni dnevni stres.

“Kada se znojimo gubimo dosta magnezija. Ovo vodi do pojačanog znojenja i potrebno je nadomjestiti ga. jedite tamno zeleno povrće, orahe i sjemenke kako biste nadoknadili magenzij, a jaja na oko i pivski kvasac za vitamin B. Oni su dobri za vaš nervni sistem i pomažu vam u regulaciji znojenja”, rekao je Hay.

Ženama koje su menopauzi preporučuje se korištenje biljle schizandra jer reguliše noćno znojenje i “valunge”.

Prepustite se jedenju voća i povrća za užinu. Uživajte u lubenici, grožđu, dinji, ali i krastavicama, celeru i rotkvice.

Ne potcjenjujte moć kadulje koja rješava ovaj problem godinama. Ona je prirodni izvor flavonoida i polifenola što je čini velikim antioksidansom i antibakterijskim sredstvom.