Naslovnica Porodica Od djece se treba i odmoriti

Od djece se treba i odmoriti

1057
0
PODIJELI

Neko bi pomislio da makar nezaposlene majke sasvim sigurno imaju dovoljno i vremena i energije za brigu o djeci, ali nije tako

Ima djece koja su od starta prilično mirna i vrlo brzo nauče da sebi nađu neku zabavu, pa majka stiže i da se odmori. Međutim, ima i živahnije djece, pune energije, koja bi stalno jurcala unaokolo i nešto radila, i to, po mogućnosti, u društvu majke. Pored toga i majka insistira da joj njeno izuzetno živahno dijete bude stalno pred očima, jer ko zna šta bi mu se sve moglo desiti.Onda, nakon nekog vremena, takva majka postane strahovito iscrpljena i želi da se makar povremeno odmori od vlastite djece. A istog trenutka kad joj ta misao prođe kroz glavu, nju uhvati snažan osjećaj krivice.

Jer, kakva je ona to majka, koja se želi odmoriti od vlastite djece? Našla bi ona još nekakvo opravdanje žene koja radi, pa nakon posla treba još trčati oko djece. Ali ona, kad već nema posao i može cijeli dan biti s djecom, nikako se ne bi smjela žaliti. Ovakav stav je prilično čest – i potpuno pogrešan.

Naravno da se i nezaposlena majka može umoriti. I naravno da je i njoj povremeno potrebno da se odmori, kao i da nešto vremena posveti samo sebi. To su sasvim normalne potrebe i nema nikakvog razloga da se osjeća krivom. Naprotiv, treba pokušati zadovoljiti upravo takve potrebe.

Kako? Ukoliko ima muža ili partnera, čak i ako je on taj koji svojim radom izdržava porodicu, može ga zamoliti da povremeno preuzme brigu o djeci. Za djecu je u svakom slučaju bolje da se o njima brinu oba roditelja.

A ukoliko je riječ o samohranoj majci, trebalo bi da bude moguće da joj neko – njena majka, prijateljica, rođaka – povremeno pomogne, ili, ako postoje finansijske mogućnosti, da djecu pričuva bebisiterka ili da budu u obdaništu makar na pola dana (malima će prijati i druženje s vršnjacima).

U svakom slučaju, bitno je da svaka žena zna da nije nikakva sramota biti umoran od brige o djeci, kao i da to što majka ne radi i može cijeli dan biti s djecom ne znači da nema pravo odmoriti se od trčkaranja za svojim malima.

Time čini dobro i sebi i djeci, jer ni djeci neće biti baš najljepše s mamom koja je hronično iscrpljena i zbog toga, sasvim moguće, slabog zdravlja i razdražljiva.

(Avaz)