Naslovnica Life Style Odaberite frizuru koja savršeno pristaje uz vaš oblik lica

Odaberite frizuru koja savršeno pristaje uz vaš oblik lica

479
0
PODIJELI

Isto kao što postoji mnoštvo stilova frizura tako postoji i veliki broj različitih oblika lica.

Zbog toga bi eksperimentiranje s novim frizurama moglo završiti vrlo neugodno, jer određene frizure, iako izvrsno izgledaju na drugima, mogu istaći nedostatke na našem licu i tako pokvariti ukupni utisak.

Ukoliko želite izbjeći takve greške, pročitajte u nastavku teksta na šta biste trebali obratiti pažnju prilikom izbora frizure, a ovisno o tipu lica kojeg imate. Donosimo tip frizura za pojedine i najučestalije tipove lica.

Ovalno lice

Ovalno lice inače karakterišu visoko i usko čelo te zaobljena brada koji su približno jednake širine. Jagodice su naglašene i obično malo šire od čela i brade.

Ovakvom obliku lica koje je najsvestranije pristaju gotovo sve vrste frizura bilo da je riječ o kratkoj, dugoj ili predugoj kosi.

Kod ovog tipa lica možete eksperimentisati sa raznim frizurama, ali ne biste ga trebali sakrivati šiškama ili pramenovima koji će biti pruženi uz lice. Radije se odlučite za podignute frizure jer će na taj način ono doći do izražaja. Ukoliko imate kovrdžavu kosu, ona bi trebala biti stepenasto ošišana.

Okruglo lice

Osobe s okruglim oblikom lica imaju vrlo izražene lične kosti, široko i kratko čelo i bradu. Dužina lica obično je približno jednaka njegovoj širini, a crte lica pomalo zaobljene.

Ono što želimo postići frizurom kod ovog tipa lica je njegovo vizuelno izduživanje. Zbog toga, ovom obliku lica najviše odgovaraju asimetrične frizure te one kod kojih nepravilni pramenovi lagano prekrivaju lice.

Oblici lica, Ilustracija: ShutterstockOblici lica, Ilustracija: Shutterstock

Idealna dužina kose je malo ispod brade, što vizuelno lice čini dužim. Ukoliko radije birate dugu kosu, neka ona bude ošišana stepenasto, a možete eksperimentisati i s loknama različite dužine. Kratku kosu ošišajte tako da na vrhu bude duža, a sa strane kraća.

Ravnu, kao i kovrdžavu kosu preporučuje se volumizirati pri tjemenu kako bi se lice vizuelno izdužilo. Ovom tipu lica pristaju i šiške – asimetrične, ravne, duže ili krać U svakom će slučaju dobro uokviriti lice.

Zalizana kosa ili rep samo će još više istaći nedostatke i zbog toga biste ih trebali izbjegavati ukoliko imate ovakav oblik lica. Rep se može kombinovati sa šiškama ako je lagano opušten.

Četvrtasto lice

Ovaj oblik imaju osobe kojima je dužina i širina lica gotovo ista, ali je vilica pravougaonog oblika. Širina čela i vilice također su približno jednake širine.

Četvrtastom licu najviše odgovaraju slojevite frizure koje će ublažiti stroge crte koje su karakteristične za njega. Jednako su efikasne i kovrdžave frizure te nejednaki, istanjeni krajevi kose. S frizurama možete eksperimentisati, ali se ne preporučuje ravna kosa, koja je posvuda jednake dužine.

Šiške su odličan izbor ako su ošišane slojevito ili počešljane na stranu. Izbjegavajte guste, ravne šiške, kao i općenito stroge linije i geometrijske oblike frizura.

Idealna dužina kose je malo ispod brade, a kod nekih slojevitih frizura i iznad. Pazite da vam dužina kose ne bude u liniji brade.

Srcoliko lice

Srcoliko lice karakteriše široko čelo i jagodice te sitna brada, čija linija uglavnom nije istaknuta.

Kod ovog tipa lica frizura bi trebala bradu učiniti širijom i punom, a gornji dio lica užim. Ovo najlakše možete postići ukoliko se odlučite za kosu dužine do brade.

Bob frizure srednje dužine će vam izvrsno pristajati, isto kao i valovita kosa. Dobar izbor su i asimetrični rezovi te slojevite frizure.

Nastojite izbjegavati šiške, ali ukoliko se ipak odlučite za njih, neka one obavezno budu počešljane na stranu i različite dužine. Također, ne preporučuju se zalizane frizure i kosa koja ističe gornji dio lica, piše Sabiskinandbeauty.