Naslovnica Life Style Odredite vaš tip kože uz pomoć savjeta stručnjaka za njegu kože

Odredite vaš tip kože uz pomoć savjeta stručnjaka za njegu kože

809
0
PODIJELI
“Moramo uzeti u obzir i druge faktore načina života kao što su: koliko spavate, koliko putujete, šta jedete i koliko se izlažete suncu, jer sve to utječe na kožu i hormone”, rekla je Boyer za HuffPost.

Boyer je dodala i kako su generalizirani tipovi kože koje vidimo na oznakama proizvoda “dobra polazna tačka”, ali šta oni zapravo znače i kako da znate da se oni odnose na vas? Donismo nekoliko objašnjenja.

Masna koža

Masna koža je jedan od onih tipova kože koji se lako identificiraju.

“Osobe koje imaju vrlo masnu kožu, čak i ako ne koriste nikakvu hidratantnu kremu, u roku od sat ili dva osjećaju masnoću, posebno na čelu, niz središnji dio nosa, bradu i često to ide sve do grudi”, kazala je dermatologinja Elena Poulos.

Drugi pokazatelj mogao bi biti da vaša šminka ne ostaje na licu koliko biste željeli, a redovno koristite i papir za upijanje.

Da biste se riješili masne kože, koristite proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu. Potražite ih u sredstvu za čišćenje, maramicama za lice ili toneru. Salicilna kiselina može vam pomoći da se riješite viška sebuma. Možete koristiti i benzoil peroksil, ali s oprezom ako imate bilo kakve druge osjetljivosti na vašem licu.

Suha koža

Oni koji imaju suhu kožu, kako objašnjava Poulos, kada operu lice često osjećaju zategnutost, a koža oko očiju i usta je toliko stegnuta da te osobe ne mogu zamisliti svoj život bez korištenja hidratantne kreme.

Napomenula je kako suhoća i dehidracija kože nisu isto. Suha koža je rezultat nedostatka ulja u koži, dok je dehidrirana koža rezultat nedostatka vode u koži.

Da biste se riješili ovog problema Boyer je predložila upotrebu proizvoda s natrijevim hijaluronatom ili hijaluronskom kiselinom, jer su oba humektanti koji daju vlažnost koži.

Koža sklona aknama

Unatoč popularnom uvjerenju da su akne u velikoj mjeri tinejdžerski problem, ovaj problem može zadesiti ljude svih dobi. Dermatologinja Hadley King kazala je kako je ovaj tip kože sklon čestim izbijanjima akni i začepljenim porama.

Kao i kod masne kože, u rješavanju ovog problema pomoći će vam salicilna kiselina.

Osjetljiva koža

Boyer kaža da se osjetljiva koža karakteriše kao koža koja je osjetljiva na mnoge kozmetičke proizvode, ali i ostale faktore poput sunčevih UV zraka. Koža može postati osjetljiva kao rezultat dugogodišnjeg korištenja pilinga, a sastojci poput retinoida također mogu učiniti kožu osjetljivijom.

Da biste rješili ovaj problem, izbjegavajte proizvode kao što su benzoil peroksid, salicilna kiselina, glikolna kiselina i retinoidi.

Kombinirana koža

Kada vidite proizvod označen za upotrebu kombinirane kože, taj pojam se obično odnosi na kožu koja je masna na području T-zone, a suha na drugim područjima lica.

Ukoliko imate mješoviti tip kože, koristite neko nježno sredstvo za čišćenje i koristite za područja gdje imate akne.

Normalna koža

Normalna koža je onaj tip kože koji ne doživljava nikakave prekomjerne promjene kada koristite određene kozmetičke proizvode. Osobe s normalnom kožom imaju i manje pore od onih s masnom kožom.

Oni s normalnom kožom mogu koristiti gotovo sve kozmetičke proizvode bez negativne reakcije.