Naslovnica Life Style Olakšajte djeci dane izolacije

Olakšajte djeci dane izolacije

681
0
PODIJELI

Ova situacija je stres za roditelje, ali ništa lakše nije ni djeci, jer im je ograničeno kretanje i druženje s vršnjacima. Uostalom, sigurno im nije prijatno ni da slušaju nastavu putem televizije, koliko god da su se, možda, radovali što neće morati ići u školu. Zato im olakšajte ove dane, kažu stručnjaci.

Dovoljno sna

Za početak, pustite ih da se dobro naspavaju. Studija koju je radio Univerzitet u Tel Avivu, pokazala je da je nedostatak samo 60 minuta sna dovoljan da smanji djetetove kognitivne sposobnosti narednog dana na nivo dvije godine mlađeg mališana. Kada već imaju priliku da budu naspavani, nemojte im to uskraćivati.

Također, navode stručnjaci, ako ste s njima kod kuće, ne bi bilo loše da zajedno pratite emitiranje zadataka putem televizije pa da im priskočite u pomoć. Zainteresirajte ih da pažljivo prate tako što ćete se i vi uključiti u tok, a kasnije zajedno uživati i nagraditi ih nekim slatkišem.

Pustite ih da koriste telefon i internet, ali im obavezno ograničite vrijeme, jer je ovo idealna prilika da se ionako velika zavisnost od modernih spravica još više pojača. Kontrolirajte sadržaje koje pretražuju. Također im predložite da iskoriste ove dane da čitaju dobre knjige, gledaju kvalitetne TV i internetske sadržaje, o kojima ćete kasnije zajedno razgovarati.

Dajte im zadatak

Osim ovoga, svakog dana im dajte po jedan zadatak da srede ormar, policu s igračkama, usisaju sobu, poredaju knjige, a umjesto da samo kuckaju poruke u grupama, posavjetujte ih da svakog dana pozovu nekog druga, da ne bi zaboravili da razgovaraju s vršnjacima.

Igrajte se i razgovarajte

Igrajte se s njima. Ako su mali, slažite zajedno kockice, čitajte im knjige, sakrivajte predmete po kući pa ih zajedno tražite. Ukoliko su veći, igrajte društvene igre, predložite im da vas oni nekoj novoj igrici nauče. Razgovarajte s njima. Sada imate priliku da ojačate odnos i postanete još bliži.