Naslovnica Life Style Osam stvari koje trebate znati prije depilacije voskom

Osam stvari koje trebate znati prije depilacije voskom

1286
0
PODIJELI

Postoji velika razlika između tečnog i čvrstog voska. Tečni vosak se najčešće koristi kada je depiliranje u pitanju. Njime se depiliraju velike površine, kada želite ukloniti više dlaka odjednom. Nanosi se drvenom špatulom, a uklanja se trakom. Depilacija tvrdim voskom malo je zahtjevnija za upotrebu. Za nju vam neće biti potrebne tkanine, a vosak se na zadržava na vašoj koži već samo na dlakama. Zbog toga tvrdi vosak ne izaziva iritaciju.

Depiliranje voskom boli, ali je bol podnošljiva. Većina ljudi se zapravo iznenadi što boli manje nego su očekivali, vjerovatno zbog toga što su čuli da je to najgora bol u životu. Preporučuje se da 30 do 60 minuta prije depiliranja popijete jedan ibuprofen kako bi se smanjila upala, a prema tome i bol.

Depilaciju voskom možete obaviti i kada imate menstruaciju. No, ona se ne preporučuje jer je koža u tim danima dosta osjetljivija pa bi joj mogli nanijeti štetu.

Voskom možete depilirati i bikini zonu. Međutim, morate se pripremiti za bol. Nepodnošljivu bol.

Ako se depilirate u kozmetičkim salonima može vam biti jako neugodno. Možda ćete morati zauzimati nezgodne poze. Ako ne možete podnijeti bol, sasvim je uredu da kažete svojoj kozmetičarki da prestane s depiliranjem.

Mislite li da ste previše dlakavi za vosak, samo zamislite da ga i muškarci koriste za depilaciju. Sigurno niste daklavije od njih. Svakako se kraće i manje dlake voskom teže čupaju, stoga se slobodno zapustite i krenite put kozmetičarke.

Nakon prve depilacije voskom vaša koža može biti iziritirana. Nemojte se zbog toga nervirati. Iritaciju možete smanjtii izbjegavajući vruće kupke 24 sata, a izbjegavajte i pretjerano izlaganje suncu. Iritaciju može smanjiti voda pomiješena sa sodom.

Morat ćete pričekati nekoliko sedmica prije no odete na drugu depilaciju. Ovisno od toga koliko vam brzo rastu dlake, možete očekivati da će se nekoliko dlaka ipak pojaviti prije nove depilacije, ali zapamtite da dlake moraju biti duge oko 5 do 6 milimetara kako bi se uopće mogle depilirati voskom.