Naslovnica Sex i ljubav Osobe koje su jednom prevarile partnera vjerovatno će to učiniti opet

Osobe koje su jednom prevarile partnera vjerovatno će to učiniti opet

1103
0
PODIJELI

Priznanje da ste u prošloj vezi bili nevjerni može biti mač s dvije oštrice. “Jednom varalica, uvijek varalica” je fraza koja itekako može našteti vašoj reputaciji, a prema istraživanju, u ovoj frazi ima istine.

Studija objavljena u časopisu Archives of Sexual Behaviour pratila je 484 sudionika u ljubavnim vezama.

Istraživači su sudionike pitali da li su imali seksualne odnose s nekim drugim osim s osobom s kojom su u vezi te da li su sumnjali da im je partner u svakoj vezi nevjeran.

Rezultati su pokazali da osobe koje su “švrljale” u prvoj vezi imaju tri puta veću vjerovatnoću za nevjeru u narednoj vezi, u odnosu na one koji su bili vjerni.

Oni koji su znali da su ih prethodni partneri varali imali su dva puta veću vjerovatnoću da će ponovo biti prevareni.

Osobe koje su sumnjale da su prevarene, imali su četiri puta veću vjerovatnoću da će sumnjati i u budućim odnosima.

Jedan od razloga za ovakve rezultate bi se mogao kriti u činjenici da se naš mozak navikava na laž kada lažemo.

Studija objavljena u časopisu Nature Neuroscience je pokazala da govorenje malih laži povezanim negativnim emocijama oslabljuje mozak što bi nas u budućnosti moglo potaknuti da govorimo veće laži.

Tako je i u slučaju prevare, kada se desi prvi put osoba se osjeća loše, osjećaj krivice se drugi put smanjuje, a svaki naredni je lakše.

“Za serijske varalice možemo reći da su se osjećale loše na početku, ali su kasnije toliko varali da su se prilagodili i savjest ih uopće nije grizla. Druga opcija je da se nikada i nisu osjećali loše zbog varanja pa nisu ni imali potrebu za osjećajem prilagodbe, bili su zadovoljni jer su imali priliku da varaju”, kazao je koautor studije Neil Garrett.