Naslovnica Porodica Otac je vrlo važan u odgoju djece

Otac je vrlo važan u odgoju djece

1389
0
PODIJELI

Odgajati dijete bez oca može donijeti niz ozbiljnih ne samo materijalnih problema tvrde naučnici. Oni tvrde da djeca koja se odgajaju bez prisutnosti oca postaju manje društvena.

Prijašnja istraživanja su pokazala da djevojčice sve ranije ulaze u pubertet, ali sve ranije stupaju u seksualne odnose. Zbog toga su i veće šanse da ostanu u drugom stanju u tinejdžerskim godinama, pogotovo u slučajevima kad nisu odrastale uz oca.

A što se dječaka tiče, oni koji odrastaju bez oca kasnije u životu imaju manji nivo samopouzdanja. U istraživanju, dr. Ruth Feldman testirala je kod 80 parova u periodu prije nego što su dobili dijete i šest mjeseci nakon rođenja nivo oksitocina, hormona koji nam daje osjećaj dobrog raspoloženja i zbog kojeg imamo poriv za maženjem.

Pokazalo se da su nivoi oksitocina povećani kod oba roditelja nakon rođenja. No, oksitocin na majku i oca ne utječe ne isti način. Tako su majke s povišenim nivoom te kemikalije puno više vremena provodile gledajući svoju bebu, mazeći i grleći je, dok su se očevi s povišenim nivoom oksitocina s djetetom više igrali.

Očevi i majke doprinose na specifičan i različit način razvoju djeteta, a očevi su zapravo biološki programirani da pomognu odgajati djecu.