Naslovnica Sex i ljubav Otkrivamo trik kako spriječiti da se svađa pretvori u buru

Otkrivamo trik kako spriječiti da se svađa pretvori u buru

874
0
PODIJELI

Gotovo da nema para koji se nikad u životu nije posvađao.

I nema ništa loše u svađama ako su konstruktivne. Problem je, ipak, što se često raspravljamo “uprazno” čime trošimo energiju i kvarimo odnos.

Dr Ejmi Gordon kaže da postoji jedna stvar koja će nam pomoći da se manje svađamo sa partnerom – vrijeme rasprave.

Svađa ukazuje na problem među partnerima, ali često na to da li će rasprava uopšte izbiti utiču glad, umor, žeđ.

Ma kako mislili da smo iznad toga, ne možemo pobjeći od osnovnih potreba, zato Gordonova savetuje da prvo odgovorite na ovih pet pitanja.

  1. Da li ste jutarnji ili večernji tip osobe?
  2. Da li je vaš partner jutarnji ili večernji tip?
  3. Kad se sjetite najgorih svađa, da li primjećujete da su se desile u određeno doba dana ili na određenom mjestu?
  4. Kad se sjetite najproduktivnijih rasprava, da li su se one desile u određeno doba dana ili na određenom mjestu? (na primjer, tokom šetnje)
  5. Da li se bolje osećate kad se svađate čim nastane problem ili kad sačekate da se strasti stišaju? Šta o tome misli vaš partner?

Jednom kada shvatite kada je najveća vjerovatnoća da se vaše svađe pretvore u buru, možete spriječiti da se takav scenario ponavlja, kaže Gordonova.

Na primjer, ako ste nervozni ujutru, nećete dozvoliti sebi da čim otvorite oči uđete u raspravu sa partnerom oko neopranih sudova nego ćete sačekati da dođe veče.

Ako ste, pak, stalno nervozni, probajte da ustanovite vrijeme za svađe. Zvuči smješno, ali Gordonova tvrdi da “radi”. Jer ako znate da postoji vrijeme kad ćete raščistiti stvari sa partnerom, manja je vjerovatnoća da ćete “pucati” zbog sitnica.