Naslovnica Zdravlje Otkriven mogući uzrok salmonele u “Kinder jajima”

Otkriven mogući uzrok salmonele u “Kinder jajima”

352
0
PODIJELI

Evropski zdravstveni zvaničnici koji vode istragu o trovanju najmanje 15 djece širom kontinenta čokoladnim uskršnjim jajima sumnjaju da je uzrok neispravno mlijeko sa puterom u jednoj fabrici u Belgiji.

Stručnjaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Evropske administracije za bezbjednost hrane rekli su da su našli podudaranje soja salmonele kojom su se ljudi zarazili sa uzorcima iz fabrike u Belgiji uzetim u decembru.

Zvaničnici su saopštili da proces proizvodnje obuhvata upotrebu mlijeka sa puterom i da je sama kompanija ukazala na dva kontaminirana proizvoda – čokoladna jaja sa igračkom iznenađenja i čokoladne praline italijanske firme “Ferero”.

Prije zatvaranja fabrike u Belgiji, evropski zvaničnici su napomenuli da je postrojenje izvezlo određenu količinu čokoladnih proizvoda širom Evrope i svijeta.

Do ove sedmice zabilježeno je 150 trovanja salmonelom u devet evropskih zemalja i Velikoj Britaniji. U većini slučajeva riječ je o djeci mlađoj od 10 godina, a veći broj je hospitalizovan.

(agencije)