Naslovnica Zanimljivosti Otkriven novi organ u ljudskom telu?

Otkriven novi organ u ljudskom telu?

956
0
PODIJELI

Do sad se smatralo da ljudsko telo ima 79 organa, ali naučnici su nedavno naišli na neobičnu pojavu koja bi mogla biti organ i značajno uticati na medicinu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu „Sajentifik riports“, u kojem se ističe da je novootkriveni organ važan i najveći u ljudskom organizmu.

Da stvar bude zanimljivija, organ je veliki, a nevidljiv. Ipak se postavlja pitanje kako ga naučnici nisu ranije videli ako je veći čak i od kože?

Ovo mi mogao biti novi organ – intersticijum

Novi organ sastavljen je od mreže sićušnih kanala ispunjenih tečnošću, a na engleskom je u časopisu nazvan – “interstitium”.

Intersticijum je u medicinskim krugovima uobičajeni naziv za međućelijski prostor u kojem se nalaze tečnosti. Kroz taj prostor kreće se mnoštvo izlučevina iz ćelija – od hormona do transmitera – prema drugim ćelijama.

Do otkrića je došlo slučajno, tokom rutinskih endoskopija – postupaka u kojima se u probavni trakt uvodi mala kamera.

Naučnici su očekivali da će videti kako je žučni kanal, koji su posmatrali, okružen čvrstom, gustom opnom. Međutim, otkrili su čudne i nejasne uzorke.

Sa tim otkrićem upoznali su patologa sa Medicinskog fakulteta iz Njujorka, Nila Tisa. On je istim endomikroskopskim uređajem istražio svoj nos u potkožnom tkivu i otkrio istu strukturu.

Dalja studija drugih organa pokazala je da se neobičan uzorak sastoji od kanalića koji svuda u telu sprovode tečnosti. Iz toga proizlazi da bi sva tkiva mogla biti ispunjena mrežom takvih kanalića koji bi svi zajedno mogli činiti jedan organ.

Na toj pretpostavci tim naučnika je izračunao da bi intersticijum mogao sadržati petinu ukupne količine tečnosti u ljudskom organizmu.

Naučnici verovatno nisu ranije videli ovaj organ zato što se prilikom uobičajenog uzimanja uzoraka tečnost iz kanala iscedi, a mreža se uruši. Tako ona počinje da liči na čvrstu opnu zaštitnog tkiva umesto na zaštitni jastuk ispunjen tečnošću.

„Mislimo da organ deluje kao amortizer udaraca“, rekao je Tis.

Ipak, naučnici nagađaju da bi se mrežama intersticijuma takođe mogli prenositi tumori.

Analiza uzoraka uzetih od ljudi s invazivnim tumorima pokazala je da su ćelije raka, koje su se proširile s izvornog tkiva u kojem su nastale, mogle naći put do kanalića, što ih je pak moglo odvesti direktno do limfnog sistema.

„Kada jednom uđu, to je kao da su se našle u vodenom toboganu. Imamo novi prozor u mehanizam širenja tumora“, objasnio je Tis.

Autori studije su, očekivano, oduševljeni otkrićem. No, stručnjaci upozoravaju da se ono ipak treba uzeti s dozom rezerve.

Tek treba videti može li se otkrivena struktura nazvati organom, a potom i koje bi mogle biti njene funkcije, poručuju stručnjaci.

 

RTS