Naslovnica Trudnoća i porođaj Otkrivena nova metoda: Žene koje su ušle rano u menopauzu moći će...

Otkrivena nova metoda: Žene koje su ušle rano u menopauzu moći će zatrudnjeti

899
0
PODIJELI

Američki istraživači sa Univerziteta August u Georgiji otkrili su tretman koji poništava simptome rane menopauze što će omogućiti ženama koje se suočavaju s ovim problemom da zatrudne.

Matične ćelije iz koštane srži ubrizgane su u jajnike 33 žene koje su ušle u ranu menopauzu i nakon šest mjeseci ponovo su počele dobijati menstruaciju. Ova terapija mogla bi se koristiti i kao zamjena za hormonalnu terapiju.

“Preuranjeno otkazivanje jajnika (POF) je izazovno stanje zbog gubitka funkcije jajnika kod žena koje su mlađe od 40 godina. To je traumatična dijagnoza u ranom reproduktivnom životu koja dovodi postmenstrualnih simptoma i neplodnosti. Kada ove pacijentice žele trudnoću, jedina opcija je da dobiju jajašca od donora, ali mnoge žene iz različitih religijskih, kulturoloških i etičkih razloga žele koristiti vlastita jajašca”, kazao je profesor Prosper Igboeli.

Nakon što su primile injekciju sa matičnim ćelijama, nivo estrogena je kod ovih žena porastao zbog čega su nakon šest mjeseci ponovo dobile menstruaciju. Sve ove žene sada pokušavaju ostati u drugom stanju.

Naučnici su poručili kako aktivno rade na izučavanja ove metode, a dodatni podaci bit će objavljeni krajem ovog mjeseca.