Naslovnica Zanimljivosti Otmica kućnih ljubimaca će postati krivično djelo u Engleskoj

Otmica kućnih ljubimaca će postati krivično djelo u Engleskoj

235
0
PODIJELI

Otmica kućnih ljubimaca bit će proglašena krivičnim djelom u Engleskoj. U ovoj zemlji je primijećen porast prijavljenih otmica ljubimaca tokom lockdowna.

Ova otmica se trenutno tretira kao “gubitak imovine”, ali radna grupa želi da novi zakon uzme u obzir emocionalnu uznemirenost kroz koju vlasnici prolaze. Protekle godine je prijavljeno 2.000 slučajeva krađe pasa.

Radna grupa, koju čine vladini službenici, policija, tužioci i lokalne vlasti, utvrdila je da je sedam od 10 slučajeva otmica kućnih ljubimaca uključivalo pse.

Iako je prema zakonu određena kazna do sedam godina zatvora, ona se rijetko kad sprovodi jer je djelomično određena novčanom vrijednosti otuđene “stvari”. Nije poznato kakva će kazna biti kada ovaj prekršaj postane krivično djelo.

Izvještaj organizacije Dogs Trust navodi da je cijena pet najpoželjnijih pasmina pasa u Velikoj Britaniji značajno porasla tokom prvog lockdowna u zemlji, a neke su porasle i do 89 posto. Ovo je krađu pasa potencijalno učinilo privlačnijom kriminalcima koji žele profitirati od velike potražnje za kućnim ljubimcima.

U međuvremenu, Google pretraživanja izraza “kupovina pasa” porasla su za više od 160 posto u mjesecima između marta i augusta 2020. godine.