Naslovnica Zdravlje Ova hrana pomaže u prevenciji srčanih bolesti

Ova hrana pomaže u prevenciji srčanih bolesti

264
0
PODIJELI

Puno je različitih namirnica koje bi užinu mogle učiniti zdravom. Možda vašem tijelu treba više vitamina pa su voće i povrće pravi izbor.

Možda vam treba nešto zasitno, što znači da ćete poželjeti međuobrok koji sadrži proteine, zdrave masti i vlakna, poput maslaca od kikirikija, na tostu od cjelovite pšenice ili sira i orašastih plodova.

Postoji određena hrana koja ne samo da vas može učiniti sitim tokom dana, već i pružiti potporu crijevima. Ovo bi vam djelomično moglo čak pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Prema novom istraživanju, ova hrana je obogaćena nizom različitih biljnih vlakana te bi mogla promijeniti mikrobiom vaših crijeva nabolje i kao rezultat toga, vaše srce održati zdravim.

Studija objavljena u časopisu Nature proučila je kako dodavanje različitih kombinacija četiri različite vrste biljnih vlakana može utjecati na mikrobiozu crijeva, poznatu i kao stotine vrsta mikroskopskih organizama koji žive u probavnom traktu. Prvo su istraživači istražili ovaj efekat na miševe.

U drugoj fazi studije istraživači su zamolili 12 učesnika koji su imali prekomjernu težinu da jedu strogo kontroliranu prehranu koja sadrži puno zasićenih masti i malo vlakana. Zatim su ih zamolili da uključe užine bogate vlaknima graška tokom dvosedmičnog perioda.

U završnoj fazi studije istraživači su zamolili da različite grupe od 14 ispitanika pojedu međuobrok koji sadrži kombinaciju dvije vrste vlakana: vlakna graška i inulina – prebiotička vlakna koja se mogu naći u korijenu cikorije i bananama. Zatim su, nakon perioda ispiranja, počeli jesti hranu koja je sadržavala sitniji grašak i insulin, kao i dvije druge vrste vlakana: narandžasta vlakna i ječmene mekinje.

Šta su otkrili?

Crijeva učesnika dobro su reagirala na svu hranu s vlaknima, ali namirnice koje su sadržavale sve četiri vrste vlakana imale su najpozitivnije učinke na sposobnost učesnika da metaboliziraju vlakna.

Ovo otkriće je važno, posebno za one koji obično slijede tipičnu zapadnjačku prehranu. Istraživači primjećuju da vrste prerađene hrane uobičajene u ovoj prehrani imaju prilično malo vlakana, što predstavlja niz rizika jer je hranjiva tvar povezana s borbom protiv srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Međutim, imajte na umu da su dobrovoljci u ovoj studiji imali strogo kontroliranu dijetu. U stvarnosti to ne bi bio slučaj.