Naslovnica Zdravlje Ovako umaci od kečapa, senfa i majoneze utiču na vaše zdravlje

Ovako umaci od kečapa, senfa i majoneze utiču na vaše zdravlje

397
0
PODIJELI

Umaci mogu imati povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje. Nutricionistica Signe Svanfeldt podijelila je zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke.

Kečap

Utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno potiče plodnost muškaraca. Antioksidans likopen, koji paradajz daje boju, može povećati broj spermija do 70 posto, prema jednoj studiji provedenoj na Univerzitetu u Sheffieldu.

Američko istraživanje iz 2002. provedeno na 47 hiljada muškaraca pokazalo je da jedenje kečapa dva ili više puta sedmično također može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 posto.

Međutim, Signe upozorava da kečap može sadržavati velike količine dodanih šećera.

Ona kaže: “Ako želite smanjiti unos šećera, pronađite sorte bez šećera ili sa smanjenim udjelom dodanih šećera.”

Senf

Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svijetu, a historijski zapisi sugeriraju da je izumljen u starom Egiptu.

Senf je prepun selena i magnezija, koji mogu imati protuupalna svojstva. Neke su studije također otkrile da sjemenke gorušice mogu štititi od bakterija i gljivica poput E. coli.

Međutim, druge studije tvrde da senf nema zaštitnih učinaka. Uz to, varijacije senfa mogu imati visok udio natrija pa ga treba jesti umjereno.

“Visoki unos natrija može povisiti krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti”, upozorila je Signe.

S druge strane, slađi senf u sebi sadrži visok udio šećera, što također može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i debljanja.

Majoneza

Unatoč tome što se smatra nezdravom zbog visokog udjela masti, majoneza se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica.

“Majoneza se tradicionalno radi od biljnog ulja i jaja, a obje namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive tvari poput vitamina D”, rekla je Svanfeldt.

Majoneza također ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može zaštititi žene u postmenopauzi od moždanog udara. Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Univerziteta u Minnesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u prehrani imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od moždanog udara. Najkoncentriraniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala skupina žena u studiji bila je majoneza.