Naslovnica Sex i ljubav Ove namirnice jedemo svaki dan, a ne znamo da su moćni afrodizijaci

Ove namirnice jedemo svaki dan, a ne znamo da su moćni afrodizijaci

839
0
PODIJELI

Poznato je kako su školjke, orasi i jagode jaki afrodizijaci, ali mnogo je i onih manje egzotičnih afrodizijaka koje jedemo svaki dan, a koji su također moćni stimulatori za seks.

Doktorica Diana Hoppe pojasnila je za Cosmopolitan koje namirnice iz svakodnevne ishrane mogu utjecati na seksualno raspoloženje. Tako, na primjer, kafa i čokolada koje konzumiramo skoro svaki dan, smatraju se kraljicama afrodizijaka.

Čokolada sadrži feniletilamin koji povećava uzbuđenje, teobromin i serotonin koji su također stimulansi. Kafa povećava nivo dopamina u mozgu, što utječe na povećanje osjećaja zadovoljstva. Osim toga, daje osjećaj euforije i muškarcima i ženama.

Čili paprike stimuliraju nervne završetke na jeziku koji oslobađaju hormon epinefrin ili adrenalin. Ovaj hormon pojačava rad srca i dotok krvi do spolnih organa. Inače, svi začini od kojih se znojimo smatraju se afrodizijacima.

Mnogi misle kako smokve izgledaju seksi, ali pored toga one su jako moćan afrodizijak. Sadrže puno aminokiselina koje pojačavaju uzbuđenje i daju vam puno energije.

Šparoge, avokado i banane također su afrodizijaci koji podižu nivo spolnih hormona i povećavaju libido. Celer potiče lučenje muškog spolnog hormona androsterona koji djeluje na žene.

Prema nedavnom istraživanju italijanskih naučnika, aminokiselina citrulin koju sadrži lubenica poboljšava cirkulaciju i može ublažiti impotenciju. Naše tijelo koristi citrulin da bi proizvelo arginin koji djeluje kao vijagra.

Moćni afrodizijaci su još i nar, crno vino, losos, vanilija, med i višnje.