Naslovnica Zdravlje Ove namirnice potiču zdravo debljanje beba

Ove namirnice potiču zdravo debljanje beba

446
0
PODIJELI
Porast težine uvijek varira, no ako djetetu tjelesna težina stalno opada, a za to nisu razlog zdravstveni problemi, vaše dijete treba malo više masti.

“Ako pogledate majčino mlijeko i formulu za dojenčad, otprilike polovina kalorija dolazi iz masnoće. Bebe i mala djeca imaju veću potrebu za mastima”, kazala je nutricionistica Jill Castle.

Masnoća ne samo da pomaže njihovom mozgu i nervnom sistemu da se normalno razvijaju, već pomaže i njihovim tijelima da apsorbiraju važne vitamine poput A, D, E i K.

Ove namirnice možete davati svom djetetu ukoliko želite da ono dobije na tjelesnoj masi:

Svaki put kada svojoj bebi dajte kuhano povrće slobodno u njega ubacite i kašičicu maslinovog ulja.

Orašasti plodovi nisu samo hranjivi i puni zdravih masnoća, već sada američka akademija za alergije, astmu i imunologiju preporučuje da orašaste plodove uvedete bebama mlađim od šest mjeseci kako biste spriječili alergije na hranu. Dajte svom djetetu kašičicu kikiriki putera koju ćete umiješati u jutarnju kašicu.

Budući da dojenčad trebaju piti majčino mlijeko ili formulu u prvoj godini života, djetetu trebate uvesti i punomasno kravlje mlijeko kako biste potaknuli njihovo zdravo debljanje. Mlijeko im dajte između prve i druge godine života.

Kremasta konzistencija avokada i njegov blag okus čine se dobrim dodatkom za bebe u ranim fazama konzumacije čvrste hrane.

Osim toga, veoma dobre su i banane jer su prepune kalija i vlakana. Također, bebi možete dati i humus koji je bogat proteinima i vlaknima te zdravim mastima.

Bebi možete davati i punomasni sir koji možete dodati u pire. Kao i banane, i kruške imaju više kalorija u odnosu na drugo voće. Zrelu krušku izgnječite viljuškom i njom nahranite bebu.

Osim toga, za bebu je dobar izbor i jogurt.