Naslovnica Porodica Ovim higijenskim navikama trebali biste na vrijeme podučiti vašu djecu

Ovim higijenskim navikama trebali biste na vrijeme podučiti vašu djecu

657
0
PODIJELI
Djeca, sama po sebi itekako znatiželjna, spremna su svojim rukama dirati razne predmete ne razmišljajući o potencijalnim rizicima. S novonastalom situacijom naši standardi u vezi s čistoćom mnogo su se promijenili, te sada mnogo veću pažnju obraćamo na zaštitu. Kako bi i našu djecu zaštitili, vrlo je važno na vrijeme ih podučiti ovim higijenskim pravilima koja trebaju njegovati cijeli život, a ne samo tokom pandemije.

Pranje ruku

Redovno pranje ruku ostaje zlatno pravilo ispravnog i učinkovitog održavanja zdravlja i lične higijene. Naučite djecu da pravilno peru ruku sapunom i vodom i to najmanje dvadeset sekundi, više puta dnevno. Kako biste ih naviknuli na temeljito pranje, recitujte zajedno njihovu omiljenu pjesmicu koja će trajati dovoljno dugo i na taj način pranje ruku učinite im zanimljivim. Usadite im naviku da peru ruke prije i poslije jela, nakon korištenja toaleta, prilikom povratka u kuću nakon igre s vršnjacima i slično. Istovremeno, koliko god to mogla biti zabavna aktivnost, nemojte im dozvoliti pregovaranje u vezi s ovom dnevnom rutinom.

Naučite ih da kišu u lakat

Neka vaši mališani steknu naviku kihanja u lakat, ili u maramicu, a nakon toga, naučite ih da maramicu odlože u korpu za smeće. Ako se desi da kašlju ili kišu u otvoreni dlan, naučite ih da odmah nakon toga temeljito operu ruke.

Nošenje zaštitne maske

Iako se djeci ova ideja može činiti zastrašujućom, naučite ih da usade tu naviku jer je to za njihovo dobro. Prilikom odabira maske za vaše mališane gledajte da budu udobne, da im prekrivaju nos i usta, a istovremeno da ih ne guše i ne stvaraju nelagodu. Dozvolite vašoj djeci da sami izaberu uzorak maske, jer će im na taj način njeno nošenje biti zanimljivije i prihvatljivije.

Naučite ih da ne diraju rukama lice

Iako su i stariji skloni ovoj navici, bitno je djeci objasniti da ova navika može imati itekako negativne posljedice po naše zdravlje. Objasnite im da naše ruke u toku dana dolaze u dodir s bakterijama i štetnim mikrobima koje ne možemo vidjeti, ali koji su štetni po nas same.