Naslovnica Life Style Ovisnost o zagrljajima nije mit, sada postoji i objašnjenje

Ovisnost o zagrljajima nije mit, sada postoji i objašnjenje

584
0
PODIJELI
Maženje nije samo pokazatelj simpatija, već i snižava nivo hormona stresa u organizmu, navodi se u jednom istraživanju.

Osim toga, ako imate visok holesterol, zagrljaji pomažu da se on uravnoteži. Ali postoji i jedna kvaka: ovo može izazivati ovisnost.Bright Side navodi kako su stručnjaci zaključili da bi grljenje moglo biti ono što zbližava vas i vašu bolju polovinu, tako da ćete imati razlog više grliti vašu voljenu osobu.

Grljenje i maženje oslobađa supstance zbog kojih se osjećamo dobro

Grljenje vam može pomoći izgraditi dugotrajnu i jaču vezu. Djeluje identično kao poljubac prije odlaska na posao; naučnici vjeruju da može produžiti život do pet godina, a zagrljaji mogu i produžiti vašu vezu. Parovi neće poreći da maženje gradi intimnost u vezi, ali mnogi sumnjaju da ih ono čini ovisnicima. Jedan jednostavan hormon je razlog ove romantične ovisnosti – oksitocin.

Ovaj hormon prvo je analiziran kao supstanca koja pokreće porođaj kod žena. Radi se o istoj supstanci koja naređuje mozgu da oslobodi mlijeko za novorođenče. Također je odgovoran za stvaranje povezanosti mama i beba. S vremenom, naučnici su shvatili da ovaj hormon proizvodi osjećaje sreće, topline i ljubavi. Općenito, zbog njega se osjećamo dobro.

Kako vaše tijelo postaje ovisno o vašoj srodnoj duši

Naučnici su također otkrili da mozak otpušta oksitocin u velikim količinama kada ostvarujemo tjelesni kontakt s nekim ko nam je važan. Jednostavno rečeno, zbog ovog naša tijela to žele sve više. Dakle, ako se vaš partner obožava grliti s vama i ponekad izgleda opsjednuto, za to može postojati naučno objašnjenje.

Oksitocin smanjuje mogućnost prevare

Ljudi su monogamna bića koja imaju potrebu stvarati porodicu. Ali stručnjaci i dalje pokušavaju shvatiti zašto je to tako. Prema teoriji evolucije, muškarci bi trebali željeti širiti svoje gene, što bi mogli postići u vezama s više žena. Iznenađujuće, oksitocin može igrati ulogu u tome ostaju li vjerni.

Istraživanje koje je proveo psihijatar Rene Hurlemann sugeriše da česti naleti oksitocina čine naše partnere još i privlačnijim. Osim toga, konstantno oslobađanje oksitocina pokreće otpuštanje dopamina, još jednog hormona koji čini da se osjećamo dobro. Nije onda ni čudno što možemo postati ovisni o ljudima s kojima se grlimo. Možda je razlog kemijske prirode.