Naslovnica Bebe i mališani Ovo su najbolji savjeti za uspavljivanje bebe koji će i vama omogućiti...

Ovo su najbolji savjeti za uspavljivanje bebe koji će i vama omogućiti miran san

545
0
PODIJELI
Svi su se roditelji susreli s mukama neispavanosti zbog toga što im se beba budi svaki trenutak i zahtijeva njihovu pažnju. Zbog toga će se oni koji su novi u roditeljstvu sigurno obradovati kada savladaju neki od trikova za uspavljivanje, koje su uspješno primijenili iskusniji od njih, piše Parents.com.

1. Odmah reagujte na prve znakove pospanosti

Tajming je jako važan. Ako kod bebe ustalite određenu naviku, na primjer ako joj uvijek pred spavanje čitate priču ili puštate umirujuću muziku, ona će lakše zaspati jer će to povezivati s onim što je radila svih prošlih noći. Kada vidite da je beba pospana, odmah reagujte i radite ono što inače radite pred spavanje. Budući da se tokom pospanosti povećava nivo melatonina (hormona sna), ako ne djelujete odmah, beba može postati preumorna pa će nivo melatonina opasti, a mozak će početi proizvoditi hormone kao što su kortizol i adrenalin zbog kojih će vaše dijete ostati budno.

2. Utišajte zvukove zvukovima

Kada beba zaspi, čini vam se da je svaki zvuk može probuditi, ali je manje vjerovatno da će se to dogoditi ako bude spavala uz bijeli šum, umirujući zvuk koji nalikuje na zvukove koje je čula dok je bila u majčinom trbuhu. Te zvukove možete naći i na YouTubeu, a koliko ih trebate pojačati možete provjeriti tako što ćete zatvoriti vrata sobe i govoriti iza njih, a onda vidjeti jeste li time probudili bebu.

3. Smanjite temperaturu

I bebe i odrasli najbolje spavaju u hladnijoj sobi. Postavite termostat između 20 do 22 stepena Celzija i beba će imati sladak san. Ako su joj prsti hladni, to vas ne treba brinuti jer je sasvim normalno da tako bude. Stavite joj ruku na grudi i ako su one tople, onda je i bebi dovoljno toplo.

4. Budite spremni za brzo presvlačenje

Traženje pelena, pudera i svega potrebnog i paljenje svjetla može bebu dodatno razbuditi zbog čega biste trebali sve to imati unaprijed spremno kada joj tokom noći bude potrebno presvlačenje.

5. Izmjenjujte se

Ako odgajate dijete s partnerom, nema potrebe da se oboje budite svaki put kad se beba probudi. Dogovorite se da jedno od vas ustane prva dva puta kad se beba probudi, a drugo sljedeća dva puta i tako ćete uspjeti imati barem pet sati neprekinutog sna.

6. Odredite novu vremensku zonu

Često se događa da se bebe probude prije prvih pijetlova, u pet ujutro, a nijedan roditelj nije oduševljen što mu dijete to radi. Mnogi pokušavaju kasnije uspavati bebu, ali zapravo trebate joj promijeniti cirkadijalni ritam, to jest navesti dijete da se osjeća kao da je promijenilo vremensku zonu. To znači da trebate pomaknuti sve kasnije, i doručak, i ručak, i popodnevno spavanje, i kupanje. Ako svaki dan za 15 minuta budete pomicali vrijeme u koje obavljate ove stvari, uspjet ćete promijeniti bioritam bebe u roku od sedam dana.

7. Pomozite bebi da nađe cuclu

Ako beba plače zbog toga što je gladna ili se upiškila, to je razumljivo, ali iznenadno buđenje tokom noći i plakanje zbog toga što ne može naći cuclu zaista vam nije potrebno. Stavite dvije cucle s njom u krevet kada je uspavate, a ako se probudi i počne plakati jer ne zna gdje su, pomozite joj da ih nađe.

8. Ne brinite se zbog iznenadnog sna

Događa se da bebe mlađe od šest mjeseci utonu u san bilo gdje, na sjedištu auta, dok ih nosite ili dok ih vozite u kolicima. To vas ne treba zabrinjavati sve dok držite bebu na oku. Time se ne remeti njeno spavanje noću, a takvo drijemanje im je nužno jer djeca nisu sposobna naviknuti se na ustaljeno vrijeme spavanja sve do petog ili šestog mjeseca starosti.

9. Usavršite sistem kupanje, knjiga, krevet, bočica

Dosljedna rutina može napraviti čuda. O vama ovisi što ćete primjenjivati svaku večer, ali najčešće se ona sastoji od umirujućeg kupanja, priče pred spavanje i hranjenja neposredno prije uspavljivanja. Od pomoći može biti i brza i lagana masaža losionom, pri kojoj trebate masirati koljena, zglobove, laktove i ramena bebe kako bi se opustila. Nakon toga prigušite svjetlo i uključite bijeli šum, stanite malo pored krevetića i beba će ubrzo sve ove signale shvatiti kao vrijeme za spavanje.