Naslovnica Zdravlje Ovo su najgore prehrambene navike koje slabe imunitet

Ovo su najgore prehrambene navike koje slabe imunitet

299
0
PODIJELI

Približavanjem jeseni i zime važno je fokusirati se na jačanje imuniteta. Na naš imunološki sistem mogu utjecati stvari kao što su stres, količina sna, a posebno hrana koju jedemo.

Što se tiče našeg imuniteta, važno je imati najbolje stručne savjete o tome kako pristupiti nadolazećoj sezoni.

Ovo su najlošije prehrambene navika koje mogu oslabiti naš imunitet.

Konzumiranje previše alkohola

Prema Mary Albus, dijetetičar, konzumacija previše alkohola može imati negativan učinak na naš imunitet.

“Alkohol može potisnuti imunološki odgovor tijela na infekciju”, kaže Albus, jer uz konzumaciju alkohola tijelu može biti potrebno više vremena da prepozna i odgovori na infekciju u razvoju.

Drugi način na koji alkohol može oslabiti naš imunitet je promjenom naše apsorpcije potrebnih hranjivih tvari. Albus kaže da alkohol inhibira apsorpciju vitalnih nutrijenata, poput vitamina C i cinka, koji su važni za funkciju našeg imunološkog sistema.

Ove stvari ne samo da mogu utjecati na to koliko lako postajemo podložne nečemu, već zapravo mogu promijeniti način na koji se naše tijelo nosi sa simptomima bolesti.

“Prevelika konzumacija alkohola može učiniti da simptomi traju duže i postanu ozbiljniji nego što bi inače mogli”, kaže Albus.

Konzumiranje previše šećera

Albus također spominje da previše šećera u našoj prehrani može oslabiti naš imunitet s vremenom.

“Studije su povezale redovan unos hrane bogate šećerom sa oslabljenom imunološkom funkcijom”, kaže Albus, a to je zato što na bijela krvna zrnca, koja su stanice uključene u borbu protiv infekcije, negativno utječe prekomjerna konzumacija šećera, što ih može spriječiti da efikasno suzbijaju infekcije.

Konzumiranje previše soli

Odrasloj osobi treba oko 2.300 miligrama ili manje natrija dnevno, a odraslih zapravo unose u prosjeku oko 3.400 miligrama dnevno. Prekomjerna konzumacija natrijuma može imati trajan zdravstveni učinak.

“Slijeđenje dijete bogate natrijumom koja je bogata prerađenom hranom može izazvati upalu u tijelu i povećati rizik od hroničnih bolesti”, kaže Albus.

Također, se vjeruje da sol inhibira neke prirodne reakcije našeg tijela ako se konzumira u prekomjernim količinama. Prema Albusu, sol može potisnuti protuupalne reakcije, pa čak i promijeniti našu crijevnu mikrobiotu, koja ima važnu ulogu u imunološkoj funkciji našeg tijela.

Velika potrošnja natrija povezana je s pogoršanjem postojećih autoimunih bolesti poput Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa, celijakije i lupusa.

Ne unosite dovoljno voća i povrća

Prema Mattu Mazzinu, dijetetičar, potrebna nam je veća količina voća i povrća u prehrani kako bismo podržali naš imunološki sistem.

“Voće i povrće sadrži velike količine vitamina, minerala i antioksidansa “, kaže Mazzino, a ova jedinjenja su neophodna za podršku reakcijama vašeg imunološkog sistema i borbu protiv infekcija.

Voće i povrće također ima dosta rastvorljivih vlakana, koja su zapravo od pomoći našem imunitetu.

“Topiva vlakna su hrana za bakterije koje žive u našim crijevima”, kaže Mazzino, a zdrav mikrobiom komunicira i podržava naš imunološki sistem kako bi se mogao efikasno boriti protiv infekcija.

Nedostatak vitamina D

“Vitamin D je jedan od najvažnijih nutrijenata za podršku zdravom imunološkom sistemu”, kaže Mazzino, zbog svojih protuupalnih svojstava za koja je poznato da poboljšavaju funkciju imunoloških stanica.

Ako cijeli dan radite od kuće i ne izlažete se sunčevoj svjetlosti onoliko koliko želite, ili ako ste trenutno usred kišne sezone, možda biste trebali razmisliti o unosu vitamina D iz suplementa u cilju jačanja imuniteta.