Naslovnica Sex i ljubav Ovo su razlozi zbog kojih žene plaču tokom ili nakon seksa

Ovo su razlozi zbog kojih žene plaču tokom ili nakon seksa

146
0
PODIJELI

U trenutku kada je seksualni odnos pri samom vrhuncu ili je okončan, žene znaju zaplakati.

Nerijetko se pitaju šta nije u redu s njima, ali stručnjaci poručuju da je to sasvim normalna stvar.

Ekspert za brak i porodična terapeutkinja Rejčel Vrajt kazla je kako se plakanje obično smatra znakom tuge, ali je u realnosti znak da tijelo poručuje kako mu je previše bilo kakve emocije, nebitno da li je riječ o sreći, strahu, uzbuđenju ili bolu.

– Plakanje je emotivno znojenje, ali mnogi smatraju da to ‘znojenje’ dolazi u nezgodnom trenutku – rekla je ona i navela razloge zbog kojih žene najčešće plaču tokom ili nakon seksa.

1. “Podivljali” hormone: Ako ste u PMS-u, u tretmanu pokušaja da zatrudnite ili ste trudni, hormoni doživljavaju promjenu i mogu izazvati “vodopad” u bilo kojem trenutku, bilo da gledate reklamu i imate odnos s partnerom.

2. Pijani ste: Ukoliko ste popili koju čašicu više, to bi moglo uzrokovati “otvaranje” kutije emocija.

3. Zaista ste opušteni: Seksualni odnos je dobar upravo zato što, ako ga imamo na kraju sedmice ili mjeseca, natjera naš organizam da se opusti. Iz istog razloga možete zaplakati i na jogi ili tokom masaže.

4. Osjećate se superpovezano: Nekada ne postoje riječi da opišite koliko duboko ste povezani s partnerom, zbog toga neki i zaplaču. Ovo je jedan od način da tijelo ispolji emociju. Seksom se ispušta oksitocin koji potiče povezivanje, povjerenje i empatiju.

5. Tugujete: Ukoliko vam je nedavno preminuo član porodice, neko blizak ili ljubimac uopšte vas ne treba čuditi ako zaplačete tokom seksa. Tuga vas može “udariti” u bilo kojem trenutku.

6. Boli vas: Bolan seks može izazvati plač, pa je potrebno da usporite ili koristite lubrikante. Ukoliko je bol učestala, to može biti znak endometrioze, infekcije ili upale zdjelice. U tom slučaju zakažite pregled kod ljekara.

7. Boli vas, ali na dobar način: Fizička bol i zadovoljstvo aktiviraju isti dio mozga pa je moguće da plačete od boli i uživate u isto vrijeme, poručila je terapeutkinja.

8. Stidite se ili osjećate krivicu: Neke žene izjavile su terapeutima kako plaču jer osjećaju da ne zaslužuju uživati.

– Smatraju da ako su majke, trebaju se fokusirati na svoju djecu, a ne na svoje zadovoljstvo. To je pogrešno. Prvo se morate pobrinuti za sebe, pa ćete moći i za druge. Ukoliko se sramite generalno u vezi seksualnih aktivnosti, onda trebate istražiti o čemu je riječ van spavaće sobe – kaže terapeutkinja.

9. Veoma ste sretni: Možda niste imali predugo odnos ili vam je seks bio veoma zabavan. Ove suze su suze zahvalnice, sreće i uzbuđenja. Pustite ih neka teku.

10. Podsjetilo vas je na nešto ružno: Možda ste preživjeli seksualni napad ili vam se nešto dogodilo kada ste bili mali, ali ste zaboravili. Seks vas može vratiti u to vrijeme i podsjetiti vas šta je bilo. Prekinite odnos ako vaš mozak i tijelo budu “nepovezani”, ako se pojavljuju bolne uspomene ili osjećate da gubite kontrolu. Posjetite terapeuta kako biste riješili problem, piše klix.ba.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here