Naslovnica Sex i ljubav Ovo su razlozi zbog kojih žene plaču tokom ili nakon seksa

Ovo su razlozi zbog kojih žene plaču tokom ili nakon seksa

938
0
PODIJELI

U trenutku kada je seksualni odnos pri samom vrhuncu ili je okončan, žene znaju zaplakati.

Nerijetko se pitaju šta nije u redu s njima, ali stručnjaci poručuju da je to sasvim normalna stvar.

Ekspert za brak i porodična terapeutkinja Rejčel Vrajt kazla je kako se plakanje obično smatra znakom tuge, ali je u realnosti znak da tijelo poručuje kako mu je previše bilo kakve emocije, nebitno da li je riječ o sreći, strahu, uzbuđenju ili bolu.

– Plakanje je emotivno znojenje, ali mnogi smatraju da to ‘znojenje’ dolazi u nezgodnom trenutku – rekla je ona i navela razloge zbog kojih žene najčešće plaču tokom ili nakon seksa.

1. “Podivljali” hormone: Ako ste u PMS-u, u tretmanu pokušaja da zatrudnite ili ste trudni, hormoni doživljavaju promjenu i mogu izazvati “vodopad” u bilo kojem trenutku, bilo da gledate reklamu i imate odnos s partnerom.

2. Pijani ste: Ukoliko ste popili koju čašicu više, to bi moglo uzrokovati “otvaranje” kutije emocija.

3. Zaista ste opušteni: Seksualni odnos je dobar upravo zato što, ako ga imamo na kraju sedmice ili mjeseca, natjera naš organizam da se opusti. Iz istog razloga možete zaplakati i na jogi ili tokom masaže.

4. Osjećate se superpovezano: Nekada ne postoje riječi da opišite koliko duboko ste povezani s partnerom, zbog toga neki i zaplaču. Ovo je jedan od način da tijelo ispolji emociju. Seksom se ispušta oksitocin koji potiče povezivanje, povjerenje i empatiju.

5. Tugujete: Ukoliko vam je nedavno preminuo član porodice, neko blizak ili ljubimac uopšte vas ne treba čuditi ako zaplačete tokom seksa. Tuga vas može “udariti” u bilo kojem trenutku.

6. Boli vas: Bolan seks može izazvati plač, pa je potrebno da usporite ili koristite lubrikante. Ukoliko je bol učestala, to može biti znak endometrioze, infekcije ili upale zdjelice. U tom slučaju zakažite pregled kod ljekara.

7. Boli vas, ali na dobar način: Fizička bol i zadovoljstvo aktiviraju isti dio mozga pa je moguće da plačete od boli i uživate u isto vrijeme, poručila je terapeutkinja.

8. Stidite se ili osjećate krivicu: Neke žene izjavile su terapeutima kako plaču jer osjećaju da ne zaslužuju uživati.

– Smatraju da ako su majke, trebaju se fokusirati na svoju djecu, a ne na svoje zadovoljstvo. To je pogrešno. Prvo se morate pobrinuti za sebe, pa ćete moći i za druge. Ukoliko se sramite generalno u vezi seksualnih aktivnosti, onda trebate istražiti o čemu je riječ van spavaće sobe – kaže terapeutkinja.

9. Veoma ste sretni: Možda niste imali predugo odnos ili vam je seks bio veoma zabavan. Ove suze su suze zahvalnice, sreće i uzbuđenja. Pustite ih neka teku.

10. Podsjetilo vas je na nešto ružno: Možda ste preživjeli seksualni napad ili vam se nešto dogodilo kada ste bili mali, ali ste zaboravili. Seks vas može vratiti u to vrijeme i podsjetiti vas šta je bilo. Prekinite odnos ako vaš mozak i tijelo budu “nepovezani”, ako se pojavljuju bolne uspomene ili osjećate da gubite kontrolu. Posjetite terapeuta kako biste riješili problem, piše klix.ba.