Naslovnica Bebe i mališani Pelenski osip – uzroci, simptomi i liječenje

Pelenski osip – uzroci, simptomi i liječenje

824
0
PODIJELI

Manifestira se kao svijetle crvene tačkice u pelenskom području

Pelenski osip je čest oblik upale kože koji se manifestira kao svijetle crvene tačkice u pelenskom području. Uglavnom se pojavljuje zbog nedovoljno čestog mijenjanja pelena, zbog proljeva ili odjeće koja sprečava normalnu cirkulaciju zraka. Može se javiti i nakon uvođenja čvrste hrane u bebinu prehranu, kao posljedica prehrane majke dojilje ili u slučaju da beba uzima antibiotike.Pelenski osip najčešće se javlja kod dojenčadi, tokom prvih 15 mjeseci, posebno između 9 i 12 mjeseci starosti.

Može imati nekoliko uzroka, a među njima je iritacija iz stolice i urina, uvođenje čvrste hrane, iritacija zbog novog proizvoda, bakterije ili gljivična infekcija, trenje ili trljanje, upotreba antibiotika.

Najbolji tretman za pelenski osip je zadržati bebinu kožu čistom i suhom što više je moguće. Prilikom kupanja koristite samo provjerene prirodne proizvode za njegu bebine kože. Ljekar vam može propisati kremu ili neki drugi tretman u slučaju da se osip ne povlači. Pelenski osip se u većini slučajeva uz pravilnu njegu povlači već nakon nekoliko dana.