Naslovnica Zdravlje Pet načina da proljetne alergije držite pod kontrolom

Pet načina da proljetne alergije držite pod kontrolom

825
0
PODIJELI

Sezonske alergije problem su miliona ljudi širom svijeta. S obzirom na to da s proljećem stižu blage vremenske prilike, alergeni se oslobađaju. Drvo, trava i korov su neki od najčešćih pokretača alergija kada ste vani, a blizu 30 posto svjetske populacije pati od njihovih posljedica.

Za borbu sa sezonskim alergijama najčešće se koriste lijekovi koje propisuje ljekar, ali eksperti ističu da postoje savjeti kojih se trebate pridržavati za ublažavanje ovih simptoma, piše AccuWeather.

Tuširajte se navečer

Eksperti kažu da tuširanje navečer može spavanje učiniti mnogo ugodnijim za osobe s alergijama. Ispiranje polena s kože i kose drži alergene dalje od posteljine i jastuka. Kada je riječ o pranju posteljine, vodite računa da to radite u toploj vodi, jer se tako uklanja više polena.

Ne izlazite vani ujutro

Ujutro između 5 i 10 sati koncentracija polena u zraku je najveća, stoga ljekari savjetuju da, ukoliko je to moguće, izbjegavate izlaske u to vrijeme. Najbolje je izaći vani nakon jake kiše, jer ona uklanja polen iz zraka. Osobe koje pate od alergija najviše problema imaju kada je suho, toplo i vjetrovito vrijeme.

Pročišćavajte zrak u prostoriji

Zatvorite vrata i prozore kuće ili automobilske prozore kada je vani visoka koncentracija polena. U autu uključite klimu, a u kući filtere za polen te često usisavajte.

Izbjegavajte neke vrste hrane

Ovo se posebno odnosi na sirovu hranu i svježe voće, jer neke osobe od toga svrbe usta.

Adekvatno se obucite kad izlazite van

Opremite se velikim šeširom i naočalama kako biste polen držali što je moguće dalje od vaših očiju. Neke osobe moraju nositi i maske, ukoliko moraju izlaziti vani.