Naslovnica Zanimljivosti Pet najvećih neistina vezanih za noćno mokrenje

Pet najvećih neistina vezanih za noćno mokrenje

804
0
PODIJELI
Međutim, ukoliko se ovo stanje nastavi, to može biti posljedica medicinskog stanja kao što je inkontinencija ili infekcija urinarnog trakta, a može biti i nedijagnosticirano zbog brojnih mitova u koje roditelji vjeruju o mokrenju u krevet, prenosi Health24.

Najčešći problemi koji mogu uzrokovati mokrenje u krevet su kašnjenje u razvoju refleksa mokraćne bešike, nizak nivo antidiuretskog hormona koji usporava proizvodnju urina noću, kašnjenje u razvoju bešike, infekcija urinarnog trakta, ali i zatvor.

Evo najčešćih mitova o mokrenju u krevet.

Djeca mokre u krevet jer nisu naučena ići u toalet

Mokrenje u krevet nije znak da dijete nije obučeno za odlazak u toalet. Dijete može biti savršeno sposobno da kontrolira svoju bešiku tokom dana, ali će i dalje mokriti u krevet noću.

Treba čekati na rješenje problema

Mnogi roditelji pretpostavljaju da njihova djeca jednostavno mokre u krevet jer još uvijek nemaju potpunu kontrolu nad svojim mjehurom i da se mora sačekati. Iako je to često slučaj, nije uvijek istina.

Prema studiji koju je uradio Univerzitet u Bristolu, postoji nekoliko faktora koji mogu prouzrokovati mokrenje u krevet i u kasnijoj fazi, gdje “pristup gledanja i čekanja” možda neće biti uspješan. Ustvari, to može prikriti medicinski problem u osnovi, kao što je neispravan mehanizam mokraćne bešike ili infekcija urinarnog trakta.

Studija je također navela da mnogi roditelji smatraju da tretmani za mokrenje u ranoj fazi nisu potrebni i da treba čekati na rješenje problema, što je, prema mišljenju struke, loš pristup i ima negativan efekt na kvalitet života djeteta.

Djeca koja imaju nikturiju su jednostavno lijena

Ovaj pogled može biti izuzetno štetan za dijete. Djeca namjerno ne mokre u krevet i mogu se osjećati posramljeno ako ih roditelj odluči kazniti za to. Važno je uvjeriti svoje dijete da ono nije krivo i da se uzmu u razmatranje i drugi mogući uzroci.

Mokrenje u krevet je uvijek povezano s emocionalnim stresom

Iako se emocionalni stres može povezati s mokrenjem u krevet kod djece, to nije uvijek razlog, kaže pedijatar dr. Alanna Levine. Veća je vjerovatnoća da je riječ o kašnjenju u razvoju bešike.

Vašem djetetu su potrebni lijekovi

Iako postoje neki slučajevi kada se lijekovi propisuju za mokrenje u krevet, to bi uvijek trebala biti posljednja opcija. Ukoliko mislite da bi mokrenje u krevet vašeg djeteta moglo biti uzrokovano medicinskim stanjem, važno je posjetiti ljekara.