Naslovnica Sex i ljubav Pet pitanja koja morate postaviti partneru prije nego počnete živjeti zajedno

Pet pitanja koja morate postaviti partneru prije nego počnete živjeti zajedno

859
0
PODIJELI
Osim što treba da brinete šta sve ponijeti u novi stan, od svog novog cimera morat ćete zahtijevati i odgovore na neka pitanja kako kasnije ne bi bilo nesporazuma.

“Kada parovi donose važne životne odluke, obično razmišljaju i o željama svojih partnera. Zbog toga je veoma važno otvoreno razgovarati o važnim pitanjima, poput toga ko plaća režije i brine o kućanstvu, kako bi kasnije ostalo manje razočarenja i ogorčenja”, rekla je seksologinja Sabitha Pillai-Friedman.

Ovo ne mora značiti da ćete nakon razgovora odustati od zajedničkog života ili prekinuti vašu vezu, ali će sigurno značiti da ćete u ovaj životni korak ući sigurniji i odrasliji.

Ko šta plaća?

Dakle, prvo što morate raščistiti jeste ko šta plaća i ko šta kupuje. Veoma je bitno razgovarati o ovim pitanjima prije nego počnete živjeti skupa, jer su problemi s novcem uobičajeni u vezi. No ukoliko se stvari dogovore unaprijed, možete ih zaobići. Odlučite ko plaća račune, ko kupuje namirnice, ko plaća kiriju za stan.

Nije dobro ukoliko samo jedan partner sve plaća, a drugi štedi svoj novac.

Pored toga, razgovarajte o tome volite ili želite li kućne ljubimce. Također odlučite i koji religijski simboli mogu biti prikazani, naprimjer hoće li se partneru koji je Jevrej svidjeti božićno drvce u kući i slične stvari.

Jesu li oba imena u ugovoru za najam stana?

Ovo pitanje također je veoma važno, pogotovo ako ste svjesni da možda nećete biti zauvijek zajedno. Ne treba imati crne misli, ali veoma je bitno ovakve stvari razjasniti u startu.

Ko kupuje hranu i ko priprema obroke

Pitanja poput toga ko kupuje hranu, ko priprema obroke, ko čisti, koliko često čisti i koliko često iznosite smeće su pitanja koja će riješiti mnoge probleme u vezi. Nije uredu da samo jedan partner sve poslove obavlja sam. Rasporedite zadatke i podijelite kućne poslove. I sve dok ih dijelite sigurno ćete se osjećati dobro. Također dobro je razmjenjivati kućne poslove.

“Predlažem parovima da naprave raspored kućanskih zadataka”, rekla je Pillai-Friedman.

Razgovor o gostima

Budući da ćete sada i službeno dijeliti životni prostor morate znati kakav je vaš partner, je li jutarnja ili noćna osoba. Neko od vas dvoje je možda društven, drugo nije. Možda je neko od vas dvoje spontan, a druga osoba voli planirati, u svakom slučaju uvijek se dogovorite s partnerom možete li primiti goste u određenom trenutku.

Zbog čega želite živjeti zajedno

Ovo je veoma bitno pitanje jer morate znati koji je krajnji cilj vašeg zajedničkog života. Neki od razloga mogu biti podjela životnih troškova (bez planiranja budućnosti), uživanje u zajednički provedenom vremenu čekajući da vidite gdje to sve ide ili pak planiranje vjenčanja nakon određenog vremenskog perioda.