Naslovnica Porodica Pet pozitivnih stvari zbog kojih trebate vrtlariti s djecom

Pet pozitivnih stvari zbog kojih trebate vrtlariti s djecom

569
0
PODIJELI

Vrtlarstvo ima mnoštvo pozitivnih učinaka za odrasle, ali i za djecu. Neka djeca kopaju po zemlji pored vas kako bi poboljšali njihove prehrambene navike, mentalno zdravlje i smanjili rizik od gojaznosti.

Kad izađete u vrt, povedite djecu sa sobom, jer će oni imati višestruku korist od toga.

1. Djeca će vjerovatnije jesti voće i povrće ukoliko učestvuje u uzgoju

Ukoliko vaše dijete nije ljubitelj voća i povrća. Pokušajte ga pustiti da uzgaja biljku u dvorištu. Istraživanje je pokazalo da će djeca vjerovatno pojesti povrće kad učestvuju u uzgoju vlastitog. Jedno istraživanje iz 2007. iz časopisa Journal of American Dietetic Association pokazalo je da predškolci koji su jeli domaće voće i povrće imaju više nego dvostruko veću šansu da dobiju pet porcija dnevno od onih koji nikada nisu jeli hranu iz dvorišnog vrta. Osim toga, grupa mini vrtlara preferirala je ukus svježih proizvoda od druge hrane. Drugo istraživanje, provedeno na Univerzitetu Florida 2016. godine, pokazalo je da se efekti vrtlarenja s djecom nastavljaju i u odrasloj dobi, jer su studenti jeli više voća i povrća ako su uzgajivači.

2. Vrtlarstvo je vježba i zabava

Neka vaša djeca odlože tablet i pruže vam pomoć u vrtu. Iako se čini da sadnja, zalijevanje i berba povrća vjerovatno neće izazvati znoj, kada je Američko društvo za hortikulturne nauke u stvari izmjerilo te i druge vrtlarske zadatke, utvrdili su da njegovanje vrta predstavlja umjereni do visoki intenzitet fizička aktivnost za djecu. Kopanje i grabljanje bili su najzahtjevniji zadaci. Ako se vašem djetetu to ne sviđa, pošaljite ih trčeći tamo-amo u po vaše rukavice, kantu za polijevanje i druge alate i sigurno će se umoriti.

3. Pomaže u gradnji imunog sistema

Pokušajte ne brinuti zbog činjenice da je vaše dijete, od glave do pete, u prljavo. Sva ta zemlja izlaže djecu klicama koje im pomažu u izgradnji jakog imunološkog sistema. Istraživači su primijetili da djeca koja dolaze u kontakt s više mikroba – recimo, tokom odrastanja na farmi, imaju niže stope alergija. Čini se da je posljedica propuštanja ranog vrtlarstva da kasnije u životu imuni sistem može previše žestoko reagirati na ove bezopasne mikrobe.

4. Uči ih lekcijama o okolišu

Ako vaša djeca misle da su svi crvi napravljeni od gumenih bombona, vrijeme je da im od početka pokažete kako život započinje. Pružati djeci praktično iskustvo u kojem njeguju biljke koje rastu, uče važnost zdravog tla i vode i otkrivaju odakle im hrana dolazi, pruža razumijevanje koje im je potrebno da cijene okoliš oko sebe. Neke su škole počele uključivati ​​vrtlarske programe u svoj nastavni plan i program zbog važnih lekcija o zdravlju i održivosti koje pružaju djeci, ali to je jednako lako učiniti kod kuće.

5. Jačanje mentalnog zdravlja

Možda ste primijetili da se ljepše osjećati na otvorenom prostoru i djeca se osjećaju isto. Vrtlarenje je zapravo toliko široko prihvaćeno da je dobro za vaše mentalno zdravlje te zato postoji naziv: hortikulturna terapija. Vrtovi su uvedeni u bolnicama i rehabilitacijskim centrima kako bi pružili psihološku korist pacijentima. Istraživanja sugeriraju da vrtlarenje s djecom ima koristi za ublažavanje stresa. U stvari, samo provođenje vremena u prljavštini, igrajući se u prirodnom staništu, umjesto na asfaltnom igralištu pokazalo se da smanjuje dječji stres i nepažnju. Neka istraživanja također sugeriraju da određena bakterija koja se nalazi u tlu može imati učinke na poboljšanje raspoloženja i pozitivan učinak na ponašanje i učenje.