Naslovnica Zanimljivosti Pet razloga zbog kojih vaš dnevni boravak izgleda neuredno i razbacano

Pet razloga zbog kojih vaš dnevni boravak izgleda neuredno i razbacano

417
0
PODIJELI

Dnevnom boravak je uobičajno mjesto za okupljanja ljudi u vašem domu, stoga vrlo često izgleda razbacano i neuredno. Međutim, postoje razlozi zbog kojih vaša dnevna soba izgleda razbacano, iako je redovno čistite i održavate.

Međutim, samo zato što je to mjesto porodičnih okupljanja, zabava s prijateljima i vaše omiljeno mjesto za uživanje u Netflixu (i kokicama), ne znači da uvijek mora pokazati koliko je stvarno u njemu življeno.

U stvari, možda radite neke greške zbog kojih vaša dnevna soba izgleda neurednije nego što zapravo jeste. Dobra vijest je da to možete prilično lako preokrenuti.

Evo nekoliko razloga zbog čega vaša dnevna soba izgleda neurednije nego što i jeste.

Vaš namještaj je prevelik

Ako je vaš namještaj prevelik za veličinu vaše dnevne sobe, može izgledati pretrpano. Koristite viši namještaj ili komade odvojenim nogarima kako bi stvorio iluziju većeg prostora. Ako imate glomazne komade, smjestite ih prema stražnjem dijelu prostorije kako ne bi zaklanjali pogled ostalim dijelovima.

Nema dovoljno svjetla

Svjetlost i otvorene prostore prirodno povezujemo s urednošću i čistoćom. Ako je vaša dnevna soba pretamna, moglo bi izgledati poput vlažnog i skučenog podruma, a manje poput mjesta za okupljanje porodice i prijatelja.

S toga ne blokirajte prozore namještajem kako biste propuštali što više sunčeve svjetlosti. Ako je vaša dnevna soba prirodno tamnija i nemate puno prozora, veliko luster bi mogao uljepšati prostor.

Koristite previše boja

Ako ne volite jednobojni izgled, to je u redu. Međutim, previše boje može učiniti da soba izgleda haotično i neuredno.

Marlene Fao iz londonskog My Mindful Homea preporučuje uređivanje prostora u najviše tri boje. Predlaže odabir dvije glavne boje i treće nijanse za dodatke. Ako imate predmet od kojeg se jednostavno ne možete rastati i koji ne odgovara vašoj shemi boja, kao rješenje ona predlaže: da ga obojite sprejem!

Ona također savjetuje da minimalizujete uzorke i previše različitih kombinacija boja na sofama.

“Na primjer, kada odaberete pokrivače za stvaranje ugodnog kuta na sofi, odaberite one u istoj ili vrlo sličnoj boji kao i sofa”, objašnjava ona.

Svaka površina ima stvari na sebi

Obično se naviknemo na svoju okolinu, tako da možda nećete primijetiti hrpu časopisa na vašem stoliću, ali gosti to definitivno hoće.

Prema Christopheru Totaru iz Warburg Realtyja, dobro pravilo je da trebate vidjeti 75 posto ravnih površina poput stolova, što znači da biste se trebali riješiti nepotrebnih stvari sa ravnih površina u vašoj dnevnoj sobi.

“Ako ste kolekcionar, uložite u vitrinu ili police. Ako imate djecu ili hobi s puno stvari, uzmite kante i kutije. Možete ih čak uklopiti u element dizajna prostora”, dodaje.

Dnevni boravak je ujedno i soba vašeg psa

Provodite puno vremena družeći se u svojoj dnevnoj sobi, pa ima smisla da su vaši dlakavi prijatelji često tu sa vama, ali nažalost, njihova oprema može poslati pogrešnu poruku.

Kreveti za kućne ljubimce i igračke razbacane posvuda mogu učiniti da dnevna soba izgleda neuredno, pa je najbolje da ove predmete držite izvan nje, posebno ako vam dolaze gosti.