Naslovnica Life Style Pet savjeta koji će olakšati život zaposlenoj mami

Pet savjeta koji će olakšati život zaposlenoj mami

904
0
PODIJELI

Nakon porodiljnog odsustva vraćate se na posao. Većini žena je to posebno stresno razdoblje i teško se nose s balansiranjem različitih uloga – ulogom majke, zaposlenice, supruge. Sebi žene često postavljaju pitanje je li moguće uskladiti porodicu i posao te često ostaju bez odgovora.

Zato trebate znati da sada više ne možete funkcionirati kao ranije. Tu nema ništa loše, naprosto je riječ o činjenici.

1 Bez obzira na to što se moderni muškarci više uključuju u porodične i kućne obaveze, one su ipak i danas na plećima žene. Ali, ne bježite od toga da svom partneru prebacite dio kućnih poslova. Dobra organizacija i podjednako učešće u odgoju djeteta, kuhanju, čišćenju kuće itetako vam može olakšati život.

2 Da biste proveli vrijeme s djetetom i učinili nešto lijepo za sebe, odredite dane ili vrijeme tokom dana kada ćete izaći u porodičnu šetnju.

3 Kuća u kojoj je malo dijete teško može biti stalno uredna. Zato na vrijeme odustanite od tog cilja. Beba će brzo narasti i zato joj posvetite vrijeme, a za kuću ćete kasnije imati vremena.

4 Kuhajte brze, jednostavne i zdrave obroke, Umjesto da satima pripremate sarme ili pitu, odlučite se za tjesteninu s povrćem. Imat ćete više vremena za sebe i dijete.

5 Bebe i mala djeca ne trebaju skupe poklone, nego mamu. Kada odrastu prije će se sjetiti izleta s roditeljima, nego skupe igračke koju ste kupili.

Važno

Bit će perioda kada ćete zbog poslovnih obaveza morati zapostaviti i dijete i kuću. Ali, bit će i onih kada ćete moći s posla otići ranije i igrati se s djetetom. To je pitanje ravnoteže, a nju ne možete uspostaviti za dan ili dva.