Naslovnica Porodica Pet stvari u kojima je tatin uticaj na razvoj djeteta veći

Pet stvari u kojima je tatin uticaj na razvoj djeteta veći

770
0
PODIJELI

Iako znamo koliko su tate važne u životima svoje djece, novo istraživanje otkrilo je neke zanimljive stvari zbog kojih bi trebalo da ih cijenimo još više.

Tatine priče za laku noć, zabavne igre i obavljanje kućnih poslova mogu uticati na zdravlje i dobrobit dece na mnoge načine, pokazalo je novo istraživanje

Iako znamo koliko su tate važne u životima svoje dece, novo istraživanje otkrilo je neke zanimljive stvari zbog kojih bi trebalo da ih cenimo još više.

 

  1. Uticaj na karijeru deteta

Istraživanje je pokazalo da očevi koji rade kućne poslove odgajaju ćerke koje su ambiciozne i žele karijere izvan onih koje su stereotipno ‘ženske’, poput brige ili poučavanja.

Najjači pokazatelj karijernih ciljeva dece i stavova prema tradicionalnim rodnim ulogama bio je jesu li očevi radili kućne poslove ili nisu. Autorka istraživanja Alisa Kroft, sa univerziteta Britanska Kolumbija, tvrdi da su očevi svojim ponašanjem naučili decu da razmišljaju izvan okvira stereotipa. “Važno je ne samo razgovarati o ravnopravnosti polova, već to i pokazati, jer vaša deca vas gledaju i uče od vas.”

  1. Priče za laku noć zaslužne za uspeh dece

Tate su poznate po svojim pričama za laku noć. Istraživanje objavljeno u Journal of Applied Developmental Psychology pokazalo je da ove priče mogu igrati veliku ulogu u podizanju uspešne dece.

U eksperimentima u istraživanju, roditelji su prepričavali slikovnice bez reči sa svojom decom kako bi naučnici mogli da analiziraju izražavanje svakog roditelja. Otkrili su da su svi roditelji koji su ispričali priče s višom nivoom izražavanja, imali decu s bogatijim rečnikom i boljim rezultatima na testu koji su istraživači pripremili.

“Rezultati naglašavaju jedinstveni doprinos očeva dečjim ranim akademskim postignućima”, rekla je autorka Kler Bejker, psiholog sa univerziteta Severna Karolina.

 

  1. Geni: Više smo na tatu, nego na mamu

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Genetics, pokazalo je da su deca genetski sličnija očevima. Nasledili smo DNK (gotovo) jednako od svakog roditelja, ali zapravo “koristimo” više tatinih gena, navodi istraživanje. Istraživači su merili kako su geni izraženi. Za svaki gen, tim je zatim kvantifikovao koliko je ćelijskog procesa izvedeno od svakog roditelja, a rezultati su pokazali da su izraženi geni bili puno sličniji očevima.

 

Istraživanje bi takođe da moglo pomogne naučnicima da razotkriju kako se razne bolesti poput dijabetesa ili bolesti srca razvijaju kao i da im pomogne u borbi protiv njih. “Zamislite da je određena vrsta mutacije loša”, izjavio je autor istraživanja, dr. Fernando Pardo-Manuel de Vilena. “Ako je nasleđen od majke, gen se ne bi izrazio onoliko koliko bi bio da je nasleđen od oca. Dakle, ista loša mutacija, imala bi različite posledice kod bolesti ako su nasleđene od majke ili oca.”

 

  1. Igra s tatom pomaže boljim životnim veštinama

Nemojte reći deci, ali grublja i aktivnija igra uveliko im pomaže u iskustvu učenja. Mnoga su istraživanja pokazala kako uzbudljiva i aktivna igra s tatama pomaže deci da procene rizik, reše probleme, nauče svoje granice, upravljaju uzbuđenjem i agresivnošću i čitaju emocionalne znakove drugih ljudi dok prenose svoje – naravno, sve u sigurnom okruženju gde nitko ne biva povređen.

“To je stvarno fantastično složena konstelacija emocija i samoregulacije, koju sada razumemo, a ključni je element za razvoj dece”, kaže Ričard Flečer koji je učestvovao u istraživanju.

 

  1. Tatina ishrana utiče na zdravlje deteta

Zna se da trudnice treba da paze na ono što jedu, ali iznenađujuće istraživanje otkrilo je i da tatina ishrana utiče na buduće zdravlje dece. Već je poznato da folat štiti od pobačaja i nedostataka u majčinoj ishrani. Sada, “naše istraživanje sugeriše da očevi treba da razmišljaju o onome što jedu i što piju”, rekla je Sara Kimins sa Univeziteta Mekgil i naglasila da roditelji treba da zapamte kako su oni nosioci budućih generacija.

 

(detinjarije.com)