Naslovnica Sex i ljubav Pet znakova koji otkrivaju da je vrijeme za raskid

Pet znakova koji otkrivaju da je vrijeme za raskid

349
0
PODIJELI

Ukoliko se kolebate da li je vašoj ljubavi sa partnerom došao kraj, uz nekoliko nepogrešivih znakova možete prepoznati da li vaša veza ima budućnost ili je vrijeme za prekid.

Problemi u komunikaciji, neravnopravnost, sumnje – sve to može biti predznak da je vaša veza na svom kraju. Ako se i dalje premišljate trebate li prekinuti s nekim, donosimo pet neporecivih znakova da je vrijeme da nastavite dalje.

Nema zdrave komunikacije

Veze su vrlo intenzivne i vrlo lične, a ključni dio održavanja zdrave veze je komunikacija. Kada se pojave problemi, važno je da se na njih odgovori direktno, s jasno izgovorenim mislima i uzajamnim razumijevanjem onoga što je rečeno. Važno je da postoji davanje i uzimanje kako bi se zadovoljile sve potrebe i kako bi se obje osobe osjećale sigurno u vezi.

Odnosi koji prestaju obično podrazumijevaju ljude koji više ne mogu komunicirati. Nisu u stanju razgovarati o svojim osjećajima i nisu u stanju slušati druge kako govore o svojim osjećajima.

Ako ste u vezi bez zdrave komunikacije, one u kojoj se ne osjećate sigurno podijeliti svoje osjećaje, tada je vjerovatno vrijeme za prekid.

Pomiješani signali

Ukoliko vaš partner stalno “mijenja raspoloženja” i naizmjenično djeluje toplo i hladno, to može biti znak da je ljubavi došao kraj te da ni druga strana u potpunosti nije sigurna želi li nastaviti održavati odnos u budućnosti.

Ljudi se u zdravim vezama općenito međusobno odnose s poštovanjem. Dosljedni su svojim osjećajima i iskreni prema svom ponašanju. Ako se zbog vašeg partnera stalno osjećate nelagodno i tjeskobno, to je definitivno znak da je vrijeme da je pustite.

Ponavljanje problema

Jeste li vi i vaš partner konstantno u krugu uspona i padova? Ima li dana kada se osjećate “kao nekada”, a zatim dana kada su odnosi toliko loši da želite zaplakati?

Ukoliko vam partner govori da mu treba prostora te ukoliko su svađe učestale i osjećate da se obrazac ponašanja konstantno ponavlja, vrijeme je da prekinete s nekim zbog koga se tako osjećate i krenete dalje.

Ostajete li iz pogrešnih razloga?

Budite iskreni. Mislite li ponekad da jednostavno ne možete pustiti osobu jer vjerujete da ako to učinite, više nikada nećete voljeti ili biti voljeni? Možda se osjećate kao da ste toliko vremena uložili u ovu osobu i ne vjerujete u odustajanje?

Ako ostajete u vezi iz bilo kojeg razloga, osim zbog činjenice da volite i da ste zadovoljni partnerima i onim ko su oni trenutno, tada ostajete iz pogrešnih razloga.

Nemate vlastiti život

Vrlo je važno da svoju sreću ne vežete isključivo za partnera. Takav odnos je prije svega nezdrav, a može ostaviti duboke posljedice na psihu nakon prekida.

Vrlo je važno da nakon započinjanja veze zadržite obaveze i stvari koje su samo vaše i ne vežu se za partnera. Ako ste se izgubili i život vam je izvan kontrole, možda je vrijeme da prekinete odnos s nekim ko je to uzrokovao.