Naslovnica Porodica Pet znakova koji ukazuju na to da imate razmaženo dijete

Pet znakova koji ukazuju na to da imate razmaženo dijete

802
0
PODIJELI
Razmaženo dijete uglavnom je naviknuto dobiti ono što želi i kada to želi. Ukoliko djeca rade ono što ih mi obučavamo da rade, ona će smatrati da rade ono što mi očekujemo od njih.

Kada roditelji razmaze svoju djecu, njihove su namjere često dobre, iako pogrešne. Oni se trude svojoj djeci priuštiti najbolji mogući život dajući im sve ono što majka ili otac nisu imali dok su odrastali, a neki se samo brinu da će kategorično “ne” naštetiti djetetovim osjećajima ili narušiti njegovo povjerenje.

Međutim, stručnjaci smatraju da, ako nikada nismo postavili ograničenja, dijete neće biti naviknuto na odgovarajuće granice.

Ispod se nalazi pet znakova kod djece koji ukazuju na to da su nedisciplinirana.

Ne znaju prihvatiti “ne”

Sva djeca mogu izraziti svoje razočarenje kada im kažete da ne mogu, naprimjer, jesti pizzu dvije večeri zaredom. Međutim, razmažena djeca u tim situacijama prolaze kroz izuzetno težak period i ne traže odgovore niti pojašnjenja.

Nisu zadovoljna onim što imaju

Razmažena djeca mogu imati sve igračke i odjeću na svijetu, ali to nikada nije dovoljno. Umjesto da izraze zahvalnost za ono što imaju, oni su više fokusirani na sljedeću stvar.

“Budući da ih ima puno, obično su nepristojna i pomalo pohlepna”, upozoravaju stručnjaci.

Misle da se svijet vrti oko njih

Razmažena djeca imaju tendenciju da se “samocentrišu”. Ona više misle na sebe nego na druge. Osjećaju da su najbitnija i očekuju posebne usluge od roditelja ili drugih ljudi koji ih okružuju.

Nestrpljiva su

Razmažena djeca nisu posebno strpljiva. Kada nešto žele, ona to žele tu i sada. Obično je roditelju lakše predati se nego odgoditi ispunjavanje djetetovog zahtjeva.

Ne odustaju dok ne dobiju ono što žele

Razmažena djeca mogu primijeniti manipulativne taktike da bi dobila konačno “da”, bilo da lažu ili usmjeravaju jednog protiv drugog roditelja. Primjerice, odlazak jednom roditelju i “tračanje” drugog s ciljem dobijanja onoga što žele.