Naslovnica Zanimljivosti Pomozimo porodici Kovačević – Nikola boluje od rijetkog Volfovog sindroma

Pomozimo porodici Kovačević – Nikola boluje od rijetkog Volfovog sindroma

560
0
PODIJELI
Porodica Kovačević iz Gornje Piskavice, već osamnaestu godinu zaredom vodi životnu bitku sa opakom i rijetkom bolešću, od koje boluje njihov sin Nikola. Po punoljetstvu, Nikola je izgubio 50 odsto socijalnih primanja, što je dodatno otežalo bitku koju roditelji vode.

Nikola boluje od rijetkog Volfovog sindroma sa devet dijagnoza. To zahtijeva danonoćni roditeljski nadzor i njegu, jer mu zdravstveno stanje zna varirati od stabilnog do kritičnog.

– Napadi znaju biti toliko teški, da ga čitav dan držim na rukama. Bori se sa šlajmom, ponekad je nervozan ili utiče promjena vremena. Nekad je malo bolji, izađemo vani u kolicima, pa ga tu izvozam, to najbolje podnosi. Јede samo na flašicu, pije na slamku – priča majka Gospa.

Majka i otac su nezaposleni, a pomoći i primanja bivaju sve manja i manja.

– Po punoljetstvu, Nikola je izgubio 50 odsto socijalnih primanja – kaže otac Milovan.

Iz Centra za socijalni rad ističu da Nikoli nisu uskraćena sva prava, već da se sa Nikolinim punoljetstvom, gubi pravo na naknadu za smještaj, koje se ostvaruje do osamnaeste godine.

– Nažalost, ne postoje izuzeci, da se ovo pravo produži, barem do sada nismo imali slučaja sa pravom iz oblasti socijalne zaštite. Kažemo, nastavljena su primanjima na osnovu prava koja porodica ispunjava,  osim nakande za smještaj – navela je Renata Ritajević, Centar sa socijalni rad Banjaluka.

U pružanju pomoći Nikoli, uključio se i Savez za rijetke bolesti.

– Baš kada im je najveća podrška potrebna, kada se ta bolest još iskomplikuje, oni faktički ostaju bez toga što imaju. Tako da, definitivno, mi ćemo ih podržati vezano za lijekove i za ostale stvari – istakla je Biljana Kotur, predsjednica Saveza za rijetke bolesti u Republici Srpskoj.

I mještani Gornje Piskavice, već su se uključili u pružanje pomoći porodici Kovačević.

Svjesni vremena u kojem se nalazi cjelokupno društvo, Kovačevići ističu, ako je neko u mogućnosti da im pruži bilo kakav vid pomoći, mogu ih pozvati na broj 051/270-188 , ili uplatiti sredstva na žiro-račun NLB banka, 562-099-81555183-82 na ime Gospa Kovačević.

(RTRS)