Naslovnica Trudnoća i porođaj Posljedice maminog stresa ozbiljne su za bebu

Posljedice maminog stresa ozbiljne su za bebu

839
0
PODIJELI

Nakon što su naučnici analizirali vezu između majke i djeteta, pokazalo se da se negativne posljedice povećanog lučenja kortizola neutraliziraju kada se majka posveti djetetu

Prvi put je jedno istraživanje dokazalo da povećani hormoni stresa u trudnoći negativno utiču na inteligenciju malog djeteta. Kod djece koja su u prvoj godini života imali jaku i sigurnu vezu sa majkom, ovo negativno djelovanje u trudnoći se neutraliziralo.

Naučnici su kod 125 trudnica u 17. sedmici trudnoće uzimali probe plodne vode i testirali količinu kortizola u njoj. Ovaj hormon stresa se povećano proizvodi u tijelu u stresnim situacijama. Djeca ovih majki su kasnije, u 17. mjesecu života, testirana tako što se raznim igrama pokušao definirati njihov stepen inteligencije.

Nakon što su naučnici analizirali vezu između majke i djeteta, pokazalo se da se negativne posljedice povećanog lučenja kortizola neutraliziraju kada se majka posveti djetetu, s njim izgradi čvrstu i stabilnu vezu punu ljubavi. Problem se javlja kod depresivnih majki, kojima treba pružiti podršku posebno u prvim danima nakon poroda.