Naslovnica Zdravlje Postoji razlog zbog kojeg ne biste trebali konzumirati zelen krompir

Postoji razlog zbog kojeg ne biste trebali konzumirati zelen krompir

319
0
PODIJELI

Krompir je široko rasprostranjena namirnica i čest je prilog mnogim jelima. Međutim, zelen krompir biste trebali izbjegavati jesti po svaku cijenu.

U svijetu postoji više od 4.000 vrsta autohtonog krompira. Osim ruset krompira, možda uživate i u kuhanju s raznim sortama, poput batata, plavog krompira, japanskog ljubičastog batata ili čak crvenog krompira.

Nema nijanse zelene boje, ali nijedan zeleni krompir ne treba smatrati jestivim. Ako dijelovi krompira izgledaju spasonosno, zelene dijelove izrežite sami nožem. Kada krompir ima zelene mrlje, to znači da je zaražen otrovnim jedinjenjem zvanim solanin. Ako ste ikada vidjeli krompir sa zelenim klicama, to je ključni znak da je zaražen solaninom.

Tehnički, ono što kontaminiranom krompiru daje zelenu boju je hlorofil, i iako vam taj pigment neće nužno naštetiti, trebao bi vam dati signal da ga izbacite. Kada je krompir izložen svjetlosti, stvorit će hlorofil, što također može rezultirati visokim nivoom solanina. Ova supstanca je neurotoksin, ako je progutate možete imati glavobolju ili čak mučninu. Ako ga progutate u većim količinama, može izazvati temperaturu, usporeno disanje i bol u stomaku.

Važno je napomenuti da se toksin prirodno nalazi u svim krompirima, ali kada njegov nivo pređe 0,1 posto u krompiru, tada mogu nastati ozbiljni problemi. Međutim, čak i ako biste pokušali jesti zelen krompir, vjerovatno biste ga odmah ispljunuli. To je zato što solanin ima neugodan, gorak okus, pa bi vas tijelo vjerovatno spasilo konzumiranja takvog povrća prije nego što ga progutate.