Naslovnica Bebe i mališani Previše igračaka može smanjivati dječiju kreativnost tokom odrastanja

Previše igračaka može smanjivati dječiju kreativnost tokom odrastanja

920
0
PODIJELI

Naučnici koje je predvodila terapeutkinja Alexia Metz s Univerziteta u Toledu u Ohiju proučavali su vezu između broja igračaka i načina na koji se djeca igraju, uključujući vrijeme koje dijete provede igrajući se pojedinom igračkom.

Također su proučavali dječiju kreativnost, kao i sposobnost djece da zamisle, naprimjer, kanticu kao bubanj ili šešir.

Djeca od 12 do 36 mjeseci igraju se kreativnije ako je oko njih manje igračaka, navodi se u istraživanju “Ponašanje i razvoj djece”.

U eksperimentu je učestvovalo 36 djece u dobi od 18 do 30 mjeseci. Djeca su se igrala u laboratoriji uređenoj kao igraonica i pritom su ih snimale kamere. U jednoj igraonici su se nalazile četiri, a u drugoj 16 igračaka.

Kada je u igraonici bilo 16 igračaka djeca su se igrala koristeći više igračaka i provodila manje vremena sa svakom pojedinačno. No, kada su ista ta djeca bila u igraonici sa samo četiri igračke, duže vremena zabavljala su se jednom igračkom, nešto više od 15 minuta.

Autori eksperimenta ustanovili su da su se djeca bolje igrala kada je igračaka bilo manje i da su se tada njima kreativnije služila.

Metz i njene kolege primijetili su da su prvi pokušaji igranja često površni i jednostavni, ali kada se dijete zainteresuje za igračku, tada igra postaje sofisticiranija i pomaže djetetu pri razvijanju koncentracije.

Do takve koncentracije možda neće doći ukoliko je dijete konstantno izloženo gomilom igračaka koje mu odvlače pažnju.

Igračke kojima su se autori poslužili u eksperimentu nisu uključivale elektronske uređaje i tablete. Samo je jedna od četiri igračke imala baterije, odnosno samo četiri kada je u igraonici bilo 16 igračaka.

Igračke koje proizvode buku mogu izazvati poremećaje te smanjuju konverzaciju između roditelja i djeteta, utvrdili su naučnici. Također, smatraju da je moguće da elektronski uređaji poput televizora i tableta odvlače još više pažnje nego druge igračke.

“Malo je prerano govoriti ovo je dobro, a ovo loše. Dijete nije ugroženo ako ima premalo igračaka. Zapravo, svako dijete koje je učestvovalo u istraživanju prosječno je imalo blizu 87 igračaka, a neke porodice nisu ni dale tačan podatak, već su kratko rekle – mnogo”, zaključila je Metz.