Naslovnica Life Style Proizvođači odjeće u svijetu planiraju uvesti univerzalne veličine kako bi olakšali kupcima

Proizvođači odjeće u svijetu planiraju uvesti univerzalne veličine kako bi olakšali kupcima

1052
0
PODIJELI

Vjerovatno se svima često događa da kod jednog proizvođača odjeće određena veličina savršeno odgovara, a kod drugog vam je potreban manji ili veći broj. U želji da takvim situacijama stanu u kraj proizvođači su uputili inicijativu za uvođenje univerzalnih veličina odjeće.

Najveći zagovornici ove kampanje su New Look, River Island, Asos i Next. U sklopu ove inicijative 30.000 ljudi će postali svoje mjere kako bi proizvođači dobili što bolji uvid prilikom formiranja univerzalnih veličina za obične građane.

Ovakvo istraživanje se prvi put vrši na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, a za mjerenje veličina će se koristiti Indikator tjelesnog volumena (BVI).

Korisnici će podatke slati putem mobilne aplikacije. Nakon što downloaduju aplikaciju morat će popuniti neke osnovne podatke i poslati dvije fotografije svog tijela koji će se koristiti kako bi se odredilo kako je težina raspoređena po tijelu. Ovi podaci bit će upoređeni sa unesenim podacima o godinama, težini, visini, polu i etničkoj pripadnosti koje su korisnici unijeli.

Proizvođači kažu da će prikupljeni podaci biti primjenjivani i tokom dizajniranja odjeće što do sada nije bio slučaj.

“S obzirom na to da se nečije tijelo ne mijenja u zavisnosti od radnje koju posjećuju, ne bi trebale ni veličine odjeće”, tvrde zagovornici ShapeGB pokreta.