Naslovnica Zanimljivosti Protesti u BL: Nezaposlene majke traže jednaka prava za sve porodilje (VIDEO)

Protesti u BL: Nezaposlene majke traže jednaka prava za sve porodilje (VIDEO)

996
0
PODIJELI

U Banjoj Luci se danas okupila grupa nezaposlenih majki koje traže jednaka prava za sve porodilje.

Lokacija današnjeg okupljanja bila je Krivi sat na Trgu Krajine, a majke su se okupile kako bi skrenule pažnju poslanicima koji su raspravljali o Prijedlogu Zakona o dječijoj zaštiti da su diskriminisane načinom na koji ih država tretira.

Zahtjevaju da porodiljsku naknadu od 405 KM treba da primaju sve porodilje koje su na dan stupanja Zakona bile nezaposlene i koje imaju djecu do godinu dana.

One traže da se usvoji inicijativa amandmana, koji su predale u nedjelju, a prema kojem bi materinski dodatak od 405 KM trebale bi da dobiju sve nezaposlene majke koje imaju djecu do 12, odnosno 18 mjeseci starosti, a ne samo majke čija su djeca rođena od decembra.

Anja Kostić, majka četvoromjesečne bebe kaže da samo želi da i ona dobija dodatak dok beba ne napuni 12 mjeseci.

“Pozivam gospođu Željku Cvijanović da održimo sastanak sa njom, kao majka sa majkom da vidi naše stavove, ako nas i ne podrži idemo dalje sa svojom borbom”, rekla je Kostićeva.

Jovana Kočić, koja je došla sa svojom bebom od nepuna dva mjeseca, kaže da je došla da se bori za svoje dijete i sve majke u RS.

“Rodila sam 13. oktobra ove godine i nije pravedno ako stupa zakon od 1. decembra da ja ne dobijem ostatak za svoje dijete. Žalosno je što se moramo boriti za svoja prava na ovaj način”, rekla je Kočićeva.

Majke su poručile da nisu politički opredjeljene i da samo žele da se ispune njihovi zahtjevi.

Draško Stanivuković, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da su se majke okupile uprkos nevremenu, te da se time vidi njihova borba i istrajnost.

“Zakon je odličan, ali nedostaje još malo pa da bude savršen. Majke su danas poručile da žele sastanak sa premijerkom Vlade RS, ukoliko danas njihova inicijativa ne urodi plodom u NS RS. One traže da se pronađe neki način, pa da one majke koje su rodile prije 1. decembra, dobiju par pola tog iznosa”, rekao je Stanivuković.

Dodao je da u slučaju da se njihovi zahtjevi ne prihvate, oni će svoju borbu nastaviti i dalje.

Zbog zabrane policije da se majke okupe ispred Narodnog pozorišta, lokacija današnjeg okupljanja je Krivi sat na Trgu Krajine.

 

(Nezavisne novine)

Video: TV K3

https://www.youtube.com/watch?v=_097PJo2gqc