Naslovnica Zdravlje Provjerite rad štitne žlijezde koristeći samo toplomjer

Provjerite rad štitne žlijezde koristeći samo toplomjer

286
0
PODIJELI

Američki endrokrinolog Broda Barnes je prije 50 godina otkrio da je temperatura našeg tijela vrlo dobar indikator aktivnosti štitne žlijezde. Vodeći se tim otkrićem, osmislio je test koji se radi odmah nakon buđenja i za koji će vam biti potreban samo toplomjer.

Jednostavan kućni test se vrlo često koristi širom svijeta, ali je važno napomenuti da, ukoliko vaši rezultati ne budu zadovoljavajući, obavezno posjetite ljekara i zatražite dalje upute. Osim toga, ovaj test ne trebate raditi ukoliko ste bolesni ili prehlađeni. Žene ga ne bi trebale raditi za vrijeme trajanja menstruacije.

Kako obaviti test? Prije spavanja dobro stresite toplomjer kako bi temperatura na njemu spala ispod 35 stepeni. Naredno jutro odmah nakon buđenja izmjerite temperaturu tako što ćete toplomjer staviti ispod pazuha i držati ga deset minuta.

Rezultat zatim zapišite na papir i ponovite tri dana zaredom. Normalna temperatura trebala bi iznositi između 36.5 i 36.8 stepeni – odnosno, ovakva temperatura ukazuje da vaša štitna žlijezda radi normalno.

S druge strane, ako je temperatura niža od 36.5 stepeni, vaša štitnjača radi sporije, odnosno u smanjenom kapacitetu. Ovo je vidljivo i po simptomima: manjku energije, depresiji, umoru, infekcijama, glavoboljama, manjku koncentracije, opadanju kose…

Ako je temperatura viša od 36.8, vaša štitnjača radi ubrzano ili imate infekciju u organizmu.

Za zaštitu i pravilan rad štitne žlijezde konzumirajte hranu koja sadrži: Vitamin A i B, kortizol, magnezij, selen…