Naslovnica Bebe i mališani Prvi dani su jako teški: Nekoliko stvari koje morate znati o novorođenčadima

Prvi dani su jako teški: Nekoliko stvari koje morate znati o novorođenčadima

448
0
PODIJELI
No, znate li da će bebe nakon rođenja vjerovatno izgledati pomalo smiješno? Naime kada se beba rodi glavica joj još uvijek nije u potpunosti formirana. Bebe bi mogle imati nateknute i oči koje su često zatvorene. Koža će joj biti vjerovatno crvena i naborana jer je devet mjeseci provela u maternici. No vrlo brzo će nalikovati onoj divnoj bebi kakvu ste priželjkivali.

Ne očekujete osmijeh prije šeste sedmice djetetova života. Do tada ćete imati šefa koji se samo žali. Nemojte misliti da ste vi krvi zbog toga, iako to ne pokazuje beba osjeća privrženost prema majci i ocu.

Kupajte bebu spužvom do trenutka kada joj otpadne pupčana vrpca. Ukoliko se beba drži suhom ona će brzo otpasti u roku od dvije sedmice. Ne zaboravite da se bebe ne mogu isprljati tako lako. Ako se pupčana vrpca pokvasi, osušite je.

Jedan dio glave može biti mekan. Majke se obično boje dodirivati ovu tačku , no prema riječima pedijatara nema potrebe za brigom. Osim toga ovo mjesto može pulsirati jer se nalazi direktno preko krvnih žila koje pokrivaju mozak.

Beba mora jesti svaka dva do tri sata, ali ako je dojite to je teško odrediti. Težina djeteta najbolji je pokazatelj u ranim danima. Vaš pedijatar će pregledati bebu nekoliko dana nakon otpusta. Novorođenče u prvoj sedmici treba dobiti pet do osam posto od svoje težine kad se rodilo.

Na početku bebina koža može biti mekana i svilenkasta, no kasnije može postati jako suha. Ne brinite zbog toga jer se djetetova koža ljušti sama od sebe. No ukoliko ste i vi skloni suhoj koži bebi biste trebali nanositi hipoalergeni losion za bebe koji nema mirisa. Čak se može pojaviti i pelenski osip.

Ne zaboravite da vodite normalan život, ali da izbjegavate bolesne ljude i prepune zatvorene prostore pout trgovačkih centara u toku praznika. Naučite starije braće i sestre da dodiruju bebina stopala umjesto njenih ruku kako bi spriječili širenje infekcije.

Bebe plaču jako puno, to je njihov način da komuniciraju. To će vam dati do znanja da su gladni, da im je gladno, da imaju prljavu pelenu ili jednostavno da žele da ih nosite.

Bebe spavaju jako puno, ali ne u komadu. Beba mora jesti svaka dva do tri sata. No vremenom se i to mijenja pa beba do trećeg mjeseca može spavati šest do osam sati u komadu.

Pod stresom ste, umorni ste i usamljeni? Da, prvi dani su teški, no oni će vrlo brzo biti iza vas. Djeca brzo rastu, pa mnogi roditelji žale što ih više nisu fotografirali niti vodili bilješke.