Naslovnica Trudnoća i porođaj Psihička priprema za trudnoću je izuzetno važna za majku

Psihička priprema za trudnoću je izuzetno važna za majku

340
0
PODIJELI

Savjeti vezani za trudnoću obično se fokusiraju na fizičke aspekte: uzimanje vitamina, konzumiranje kvalitetne hrane, vježbanje i slično. Jednako je važno psihički se pripremiti za nju i ono što dolazi poslije.

Istraživanja objavljena 2012. godine pokazala su da mentalno stanje tokom trudnoće može imati utjecaj na ishode porođaja, kao i na mentalno stanje u postporođajnom periodu. Ovo je nekoliko načina na koje biste se psihički mogli pripremiti za dolazak djeteta:

Upoznajte se s faktorima rizika

Žene koje imaju veću šansu da se susretnu sa postporođajnom depresijom su one koje su se već borile sa njom, imaju porodičnu historiju obolijevanja, probleme u braku, trenutne poteškoće u trudnoći ili neadekvatnu podršku.

Trudnice koje primaju psihološku pomoć imaju znatno manju vjerovatnoću da će doživjeti depresiju nakon porođaja. Ta pomoć podrazumijeva interpersonalnu terapiju, kućne posjete nakon porođaja i telefonsku podršku.

Simptomi postporođajne depresije su: nemogućnost koncentracije, osjećaj neadekvatnosti, suicidalne misli, anksioznost, konstantno plakanje i slično.

Socijalizirajte se

Ukoliko imate supružnika ili partnera koji će biti dio vašeg i djetetovog života, uložite vrijeme i trud kako biste bili sigurni da je vaša veza stabilna. Uvijek razgovarajte o svojim problemima i zatražite pomoć kada vam je potrebna.

Trudnoća može biti izazovna, naročito ukoliko se borite sa jutarnjim mučninama i sličnim poteškoćama. Osim partnera, oslonite se na porodicu i prijatelje koji su u mogućnosti da vam priskoče u pomoć.

Možete podijeliti svoje iskustvo sa drugim ženama koje trenutno prolaze kroz isto. Kursevi za trudnice i časovi roditeljstva mogu biti odličan način za informisanje o ovoj životnoj prekretnici. Svedite samokritičnost na minimum i svakog dana odvojite vrijeme za sebe.

Pripremite djecu za dolazak novorođenčeta

Recite djeci da su i ona važan dio vaše trudnoće i dozvolite im da pomognu u pripremi za rođenje bebe. Mogu odabrati igračke, odjeću, urediti sobu ili čak predložiti ime.