Naslovnica Trudnoća i porođaj Putovanje u trudnoći

Putovanje u trudnoći

1243
0
PODIJELI

Ukoliko ste zdravi, a vaša trudnoća uredna, nema razloga da ne putujete. Ipak, treba se držati određenih mjera opreza.

Putovanje avionom

Ako trebate putovati na dalju destinaciju u trudnoći, najbolje vrijeme za to je drugo tromjesečje. U tom periodu, trudnice se uglavnom osjećaju dobro, trudnoća je stabilna (ako je uredna), i gotovo ne postoji opasnost od preranog porođaja. Čak i ako putujete na bliže destinacije, izbjegavajte putovanje avionom šest nedjelja prije termina poroda. Ipak, ništa nije savršeno sigurno i zabilježeni su slučajevi preranog porođaja kod trudnica koje su putovale avionom. Dakle, ako morate putovati avionom u trećem tromjesečju trudnoće, obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom. Također, imajte sve ljekarske nalaze sa sobom, jer će vam mnoge avio kompanije tražiti ljekarsku potvrdu o trudnoći i terminu poroda.

Dok ste u avionu, ustanite i prohodajte s vremena na vrijeme, kako biste regulirali cirkulaciju. Pijte puno vode cijelo vrijeme leta, te se istegnite kada god možete.

Putovanje vozom i automobilom

Vozom možete putovati tokom cijele trudnoće, ali ipak izbjegavajte ovakva putovanja pri završetku prvog tromjesečja. Ako putujete vozom, ustanite i protegnite se s vremena na vrijeme.

Ako putujete automobilom, najbolje da to putovanje bude u toku drugog tromjesečja. Putovanje automobilom može biti ponekad i neugodno, naročito ako putujete neravnim cestama. Usporite na svakoj neravnini, i obavezno vežite sigurnosti pojas. Pojas stavite ispod trbuha, ne preko njega.

Druge mjere opreza

Provjerite da li u mjestu u koje putujete postoji adekvatna medicinska ustanova za porod. Također saznajte postoje li tamo uslovi za obavljanje carskog reza.

Ako ste ušli u treće tromjesečje, nemojte putovati na vrlo velike nadmorske visine. Ako ipak tamo otputujete, usporite prvih nekoliko dana, i dajte tijelu vremena da se polako aklimatizira.

Jedite samo dobro kuhana jela, a izbjegavajte sirovu hranu i salate. Ne želite da se razbolite u ovoj fazi.

Ne zaboravite kupiti putno zdravstveno osiguranje. Polica osiguranja bi trebala uključivati i medicinske troškove za novorođenče.

Ako idete na odmor, izbjegavajte pustolovne i ekstremne sportove. Ronjenje treba izbjegavati po svaku cijenu. Provedite odmor u laganim šetnjama, opuštanju i uživanju u ovom jedinstvenom razdoblju vašeg života.

 

(roditeljstvo.com)

PODIJELI
Prethodni članakDanas Djetinjci
Naredni članakHiperaktivno dijete