Naslovnica Trudnoća i porođaj Rani znakovi trudnoće

Rani znakovi trudnoće

479
0
PODIJELI

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise

Da bi test za trudnoću bio pouzdan, potrebno je da prođe bar dvije do tri sedmice. Međutim trudnoća se može prepoznati i po simptomima koji se mogu javiti dosta ranije. Jede vam se određena hrana, a neke namirnice koje ste voljeli vam se gade. Promjene u hormonima mogu uzrokovati žudnju za hranom, ili pak averziju prema nekim namirnicama. Ove promjene se mogu zadržati i kasnije u trudnoći.

Ukoliko primjetite da su grudi promjenile boju ili su vrlo osjetljive na dodir, ovo može biti znak trudnoće.

Mučnina/ povraćanje

Jutarnja mučnina može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i prije nego što primjetite da ste u drugom stanju. Iako nosi ovaj naziv ona se može javljati u bilo koje doba dana ili može trajati non stop. Pomoć u borbi protiv ovakvog stanja mogu vam biti mali, ali česti obroci.

Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise, a čulo ukusa se može tako drastično promjeniti pa postoji mogućnost da vam se više neće jesti vaša omiljena hrana. Također, u ustima možete osjećati ukus metala.

Učestalo mokrenje

Zbog povećavanja maternice pritisak na bešiku će biti jači pa ćete vjerovatno češće nego što je to uobičajno ići u WC. Ukoliko vam je urin tamnije boje i ima jači miris nego inače pobrinite se da pijete više vode.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadijumu trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osjetljive, a boja im može potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije – sve u pripremi za dojenje.

Umor

Moguće je da će vas do prvog tromjesečja pratiti osjećaj iscrpljenosti, to se dešava zbog rasta hormona HCG i progesterone, a i zbog povišene tjelesne temperature. Također, prvih nekoliko sedmica možda ćete imati grčeve i osjećaj kao da svakog momenta trebate da dobijete menstruaciju, grčeve često prati i bol u leđima. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su rezultat velikih hormonskih poremećaja.