Naslovnica Bebe i mališani Razlozi zašto je dobro da djeca plaču

Razlozi zašto je dobro da djeca plaču

349
0
PODIJELI

Ukoliko ne reagirate odmah na bebine potrebe, smirit će se same.

Majke su veoma osjetljive na plač djeteta, pa često odmah reagiraju kada im nešto nije po volji. Ali to ne treba činiti. Pustite ih da se sami smire, jer nije tako strašno kako izgleda na prvi pogled, već može biti korisno za bebe. Evo nekoliko razloga zašto je dobro da plaču.

Nema štetnih posljedica

Istraživanje koje je sproveo jedan časopis za dječju psihologiju i psihijatriju pokazalo je da, ukoliko ostavite bebu da plače, neće biti nikakvih negativnih posljedica. To neće loše utjecati na ponašanja i razvoj bebe, niti pogoršati privrženost djeteta i majke.

Bolje će spavati

Studija je otkrila i da bebe bolje spavaju ako plaču noću. Istraživači su ih podjelili u dvije grupe, u jednoj su bili oni koje niko nije smirivao, a u drugoj djeca na čiji plač se odmah reagiralo. Pokazalo se da su se bebe iz prve grupe manje puta probudile i brže ponovo zaspale.

Grade samokontrolu

Ukoliko ne reagirate odmah na bebine potrebe, smirit će se same. Stručnjaci koji su radili na prvom istraživanju kažu da je bebama potrebno neko vrijeme da nauče da se smire. Kad se naviknu na to, mogu da se kontroliraju ne samo danju, već i noću.

Smanjuje nervozu

Vjeruje se da su djeca, koja se isplaču, manje prevrtljiva i bezobrazna. Pretpostavlja se da način samosmirivanja bez pomoći drugih, pomaže da imaju manje ispade bijesa, a i sretnija su tokom dana.

Sami sebe uspavljuju

Nakon što su neko vrijeme vježbali samosmirivanje, više neće imati problema sa ponovnim spavanjem kada se probude tokom noći. Neće biti potrebe da ih roditelji maze, ljuljaju ili uspavljuju na rukama, što mnogi čine.

(Avaz)