Naslovnica Life Style Razlozi zbog kojih nikada ne trebate nositi novu odjeću prije nego je...

Razlozi zbog kojih nikada ne trebate nositi novu odjeću prije nego je operete

471
0
PODIJELI
Nošenje neoprane odjeće nakon kupovine može ostaviti posljedice na vašu kožu jer postoje velike šanse za infekciju uzrokovanu bakterijama.Nova odjeća sadrži patogene i zarazne klice

Nakon što se odjeća proizvede, ona se pakuje i šalje s mjesta na mjesto u procesu transporta prije nego stigne u prodavnice. Teško je pratiti gdje se odjeća proizvodi, čuva i kako se transportuje, a u tom periodu može doći u kontakt s patogenima i zaraznim klicama. Ove mikroskopske organizme je nemoguće vidjeti, ali to ne znači da ne postoje. Stoga je odjeću najbolje oprati nakon kupovine, a tek potom nositi.

Možda su je probali i drugi ljudi

U velikim prodavnicama je odjeća izložena, a oni koji je kupuju većinom je prvo probaju kako bi bili sigurni da im odgovara. Kada kupujete odjeću, ne možete znati ko ju je ranije probao. Ostaci kože i zarazne klice mogu ostati na odjeći te uzrokovati dermatitis, svrab i crvenilo.

Hemikalije u bojama

U proizvodnji odjeće se koriste različite hemikalije i boje, koje u kontaktu s kožom mogu izazvati crvenilo i svrab. Znojenje i prijanjanje također dovode do reakcije s kožom te mogu uzrokovati alergije.

Iako možda nećete doživjeti ozbiljan zdravstveni problem ako ne operete novu odjeću prije nošenja, osipi i iritacije će sigurno biti neugodno iskustvo. Pranje odjeće je dio lične higijene, a nova odjeća prije pranja neće upijati znoj što dovodi do iritacije. Dječija odjeća se mora uvijek prati jer je koža kod djece mekša i osjetljivija.