Naslovnica Bebe i mališani Razvojne faze: Kada je vrijeme za odvikavanje od pelena

Razvojne faze: Kada je vrijeme za odvikavanje od pelena

941
0
PODIJELI

Nakon što prođu prve brige s kojima muku mučite upoznajući signale koje vam šalje vaše novorođenče o tome je li gladno, sito, muče li ga grčevi, boli li ga nešto ili je samo umorno, slijedi onaj teži dio, kako dijete naviknuti na tutu.

Pražnjenje stolice i mokraće je fiziologija i to ne treba biti razlog napetosti, niti odvikavanje od pelena treba pretvarati u porodičnu predstavu.

Dob za odvikavanje od pelena nije propisana. Ona počinje kada dijete počne osjećati kada mu se piški, a to je između prve i druge godine života. Dijete tada samo počne davati signale da zna šta se događa u pelenama.

Samo kaže da je obavilo nuždu. Ipak, u početku dijete ne reagira prije nužde, nego o tome govori tek kada je sve gotovo. U tom periodu roditelji trebaju djetetu pokazati tutu i upozoravati ga da tu treba u toalet.

Dijete treba ohrabrivati da roditeljima kaže kada ima potrebu za nuždom te, ako ipak upotrijebi pelenu, kako će drugi put biti bolje. Nikako nemojte vikati na dijete ako ne stigne doći do WC-a ili tute, u ovom periodu mu je ohrabrivanje vrlo važno

Proces odvikavanja od pelena traje duže vrijeme zbog toga što dijete treba uskladiti puno mišićnih i nervnih refleksa i radnji sve dok to ne postane automatizam.

Tokom procesa odvikavanja od pelene prema djetetu treba pokazati razumijevanje, podsticati ga i nagrađivati. Kažnjavanje ili ismijavanje je apsoluno nedozvoljeno.

Ako dijete nakon navršene četvrte godine ne kontrolira mokrenje ili stolicu, roditelji bi trebali razgovarati s liječnikom. Roditelji trebaju reagirati što prije i ne misliti kako dijete nije savladalo kontroliranje nužde namjerno ili iz prkosa.