Naslovnica Bebe i mališani Redovni i zdravi obroci uveliko utiču na pravilan rast i razvoj djeteta

Redovni i zdravi obroci uveliko utiču na pravilan rast i razvoj djeteta

827
0
PODIJELI
Među ostalim zdravstvenim problemima danas je gojaznost jedan od većih problema s kojima se susreću djeca širom svijeta.

Roditelji vrlo često posežu za brzom hranom za razliku od tradicionalnih domaćih jela. Medicinari, međutim, upozoravaju upravo na to pozivajući roditelje da osiguraju da ishrana njihove djece i cjelokupno zdravlje uvijek budu prioritet.

Osiguravanje zdravog načina života za djecu najbolji je način za sprečavanje zdravstvenih problema kao što su astma, gojaznost, dijabetes, srčane bolesti i drugo. Stoga roditelji moraju pokušati da očuvaju zdravlje potomaka stvaranjem zdravih prehrambenih navika u ranom djetinjstvu svoje djece. Održavanje takvih standarda može dugoročno osigurati osnovu za poboljšanje zdravlja tokom života.

Između šestog i 23 mjeseca života je vrijeme kada su djeca najranjivija na ishranu. Hranjenje djece tokom tog vremena se obično naziva komplementarno hranjenje. To podrazumijeva obezbjeđivanje hrane pored majčinog mlijeka kako bi se zadovoljili nutritivni zahtjevi za uspješan rast i razvoj bebe.

Kako djeca rastu, ona trebaju da dostignu prekretnicu u tome kako se igraju, uče, govore i djeluju. Kašnjenje u bilo kojoj od ovih oblasti može biti znak razvojnog problema. Što ranije otkrijete kašnjenje, to više možete učiniti da pomognete svojoj djeci da dostignu svoj puni potencijal.

Jedno od istraživanja također naglašava potrebu za rutinskim pregledima, uključujući preglede zuba i očiju. Oni pomažu da se pronađu načini da djeca ostanu zdrava te da se rano otkriju eventualni zdravstveni problemi kada su šanse za liječenje bolje. S druge strane, vakcinacija pomaže u sprečavanju mnogih bolesti i spašavanju života.

Također je poželjno osigurati zdrave međuobroke i užinu za djecu. Ovo će pomoći da se osiguraju hranljive materije potrebne za energiju, izgradnju jakih kostiju i borbu protiv bolesti. Za bebe, dojenje je najbolje.